Somatizarea în cazul copiilor

somatizare-copii
Somatizarea 

Simptomele de somatizare sunt resimțite prin senzații fiziologice ca durerea, senzația de greață, amețeala sau senzația de leșin. Chiar dacă somatizarea este o reacție corporală normală, în unele cazuri, aceasta poate determina dificultăți în viața de zi cu zi a oricăruia dintre noi.

Creierul comunică durerea

Corpul și creierul nostru sunt într-un dialog continuu. Un sistem de transmitere a mesajelor foarte complicat, face ca întreg organismul nostru să comunice foarte eficient creierului. Totodată acest sistem ajuta corpul să perceapă, într-un timp extrem de scurt, ceea ce creierul îi transmite.

Acest sistem funcționează atât de rapid și eficient, încât toate mesajele și răspunsurile se transmit automat. Este minunat cum creierul transmite întreg corpului care sunt nevoile lui de fiecare zi. Spre exemplu, creierul transmite organismului avertizări legate de durere, la care persoana ar trebui să fie atentă, pentru a trata boala.

Comunicarea eficientă între creier și corp ne ajută în multe ipostaze, iar câteva dintre ele ar fi:

  • Să primim mesaje de avertizare atunci când facem ceva ce ne pune în pericol, cum ar fi atingerea unui cuptor încins – creierul interpretează semnalul ca fiind “durere” și automat îi transmite corpului să își retragă mâna din apropierea cuptorului.
  • Să ne ajute să rămânem sănătoși – dacă se întâmplă să ne îmbolnăvim, atunci creierul nostru îi transmite corpului ce trebuie să facă pentru a se însănătoși – de exemplu, să mănânce supă și să bea ceai atunci când este răcit.
  • Să experiențiem emoțiile – pe care le simțim nu doar ca sentimente, ci și ca senzații corporale. Când suntem foarte entuziasmați, simțim un tremur în tot corpul sau atunci când ne este foarte frică, creierul transmite organismului să crească ritmul inimii, să respire mai repede și să încordeze mușchii.
Erori de comunicare – tulburare de somatizare

Atunci când corpul și creierul nu funcționează eficient, creierul poate transmite mesaje eronate.

  • De exemplu, atunci când există o rană pe corp, care este tratată foarte bine și vindecată complet, se poate întampla ca sistemul de gândire să transmită în continuare mesaje corpului că acea rană nu este tratată înca, iar corpul va simți, în consecință, durere.
  • Atunci când simțim o emoție foarte puternică, creierul o poate transmite ca o senzație în corp și nu doar ca pe un sentiment în creier. Drept consecință, corpul resimte senzațiile fiziologice într-un mod copleșitor și prin urmare, manifestă simptome asemanătoare cu cele ale unor boli reale, cum ar fi convulsiile specifice crizelelor de epilepsie.

Aceste greșeli în comunicarea dintre creier și organism pot fi greu de înțeles și de gestionat pentru un adult și cu atât mai dificil de înțeles pentru un copil.


Citește și despre: Modalități greșite de comunicare în relația cu celălalt


Copiii acuză, de cele mai multe ori, simptome ca: durere abdominală, durere de cap, oboseală, senzație de greață sau durere fizică. Aceste simtome pot fi, desigur, cele ale unor condiții medicale reale, însa este important de luat în calcul și posibilitatea unei condiții de somatizare, care are o cauză psihologică și care poate fi tratată cu success prin aplicarea unui tratament psihologic.

Identificarea somatizării

Pașii în identificarea tulburării de somatizare, pe lângă cei specifici și absolut necesari – referindu-ne aici la cei medicali, sunt cei care adresează zona psihologică:

  • Evaluarea eventualelor cauze care pot afecta legatura dintre creier și organism: evenimente de viață stresante, emoții puternice, mediu specific, stil de gestionare a stresului.
Tratamentul pentru somatizare

Tratamentul pentru tulburarea de somatizare trebuie început imediat, chiar din momentul în care se face evaluarea simptomelor fizice ale copilului. Rezultatele sunt excelente, dacă factorii implicați în tratament înțeleg pe deplin relația dintre creier și corp și înțeleg efectul emoțiilor și al simptomelor fiziologice resimțite.

În tratamentul tulburării de somatizare pot fi implicate instanțe ca medicii de familie, pediatrii, psihologi, dieteticieni, asistenți, fizioterapeuți, psihiatrii sau lucrători sociali dar și famila, care are responsabilitatea de a încuraja acțiunile sociale și aplicarea strategiilor învațate pe parcursul tratamentului.

Ar fi ideal dacă tratamentul ar include terapie psihologică și consiliere, fizioterapie, strategii de recunoaștere a relației minte-corp și medicație. În urma tratamentului, copiii vor recâștiga funcționalitatea zilnică și pot înțelege și gestiona relația dintre sistemul de gândire și sistemul fizic.

Tulburarea de somatizare prezintă simptome, care la un nivel normal, sunt cele naturale pentru oricare organism. Creierul și corpul comunică printr-un sistem automat care poate avea erori, iar aceste erori determină manifestări fiziologice nefuncționale. Odată cu acordarea importanței cuvenite factorilor psihologici implicați, tulburarea de somatizare are șanse reale de ameliorare dacă este diagnosticată corect, la timp și bineînțeles, tratată eficient.