Necunoscute despre căsătorie

necunoscute-despre-casatorie

Căsătoria reprezintă un postulat al relației de cuplu asumat public. Ea spune clar și sigur că cei doi parteneri care au ajuns să fie cei mai buni prieteni hotărăsc să își petreacă restul vieții împreună. Prin căsătorie, ei clarifică și certifică această intenție.

Și de aici începe totul, de fapt, se continuă totul, însă în alt mod decât în relația de cuplu de până atunci. Dintre dificultățile cele mai des întâlnite în căsnicii, cea mai „la îndemână” este aceea că ne așteptăm ca lucrurile să meargă de la sine, deodată ce am hotărât să facem acest pas. Unde este de fapt dificultatea? Ea rezidă din faptul că lucrurile nu se întâmpla conform așteptărilor noastre.

Iată câteva lucruri care s-ar putea să ne ia pe neașteptate după căsătorie, așa cum spun studiile de specialitate:


Lucrurile iritante continuă să apară și după petrecerea de nuntă. Da, ele continuă să se manifeste și dacă nu sunt adresate, rămân acolo chiar dacă vom încerca să ne întoarcem  privirea de la ele și cel mai probabil, ele vor reveni cu fiecare ocazie, mai accentuate decât prima dată. Este asta o noutate sau nu? 

Familia fiecăruia dintre parteneri contează mult mai mult decât am fi crezut. Importanța familiei de proveniență nu se diminuează după semnarea actelor de căsătorie și după schimbarea numelui. Familia proprie devine într-adevăr prioritară, însă încercarea de negociere a statutului familiei în viața fiecărui partener este în van. Cel mai util ar fi să profităm de „materialul didactic” și să observăm cum o mare parte din caracteristicile și dificultățile cu care părintii noștri s-au confruntat în căsniciile lor, au șanse mari să se regăsească și în cazul nostru, chiar dacă am fi în stare să jurăm că asta nu se va întâmpla.


Citește și despre: Cum să comunicăm eficient cu partenerul de viață.


Cercetătorii care au studiat relațiile de cuplu afirmă că amploarea dificultăților uzuale din viața zilnică se dublează după căsătorie. Rolurile și responsabilitățile asumate se pot transforma în presiuni deranjante. A împărtăși cu celălalt grijile, stresul, chiar și unele responsabilități ar fi varianta optimă. Totodată, pentru a întări conexiune cuplului și alte lucruri trebuie împărtășite. Nu neglijați să vorbiți despre ce simțiți despre ce visați să deveniți sau despre obiective.

Recunoașterea progresului și a reușitelor partenerului și totodată complimentarea lui sunt strategii care fac minuni. Ne așteptăm ca lucrurile să meargă bine, așa este. În acest fel neglijăm progresele mici sau lucrurile frumoase, pentru că le considerăm firești. Cu timpul ele vor înceta să mai apară pentru că partenerii vor fi mai puțin motivați să lucreze pentru ele. Asta ne dorim? Ne costă foarte puțin să complimentăm partenerul și să îi lăudăm reușitele. Facem asta înainte de căsătorie pentru că suntem motivați să păstrăm partenerul interesat și implicat. Recomandarea noastră, bazată pe studiile din domeniu, este să vă doriți să vedeți partenerul implicat 100% și după eliberarea certificatului de căsătorie.

Vom înfrunta provocări la care nici nu ne gândeam. Fie că vorbim despre inundații în apartament în dimineața susținerii tezei de doctorat sau despre pierderea unei sarcini mult așteptate, aceste evenimente vor avea scopul de a mobiliza partenerii și de a scoate din cuplu tot ce este mai bun pentru a se reinventa și a se regăsi. Desigur că nu asta va fi prima reacție, însă la o analiză amănunțită, asta veți regăsi. Chiar și evenimentele negative îmbogățesc potențialul cuplului. Totul ține de analiză și perspectivă.   


Căsătoria ar trebui văzută drept ceea ce este de fapt: un moment în viata de cuplu și nu o treapta. Nu trecem spre ceva mai bun sau mai rău, ne asumăm actul căsătoriei, și îl facem public, însă nu renunțăm la a investi în binele nostru pentru nimic în lume.