Mediul invalidant emoțional

Invalidarea emoțională

Un mediu care nu validează emoțiile poate fi descris prin reacții nepotrivite sau inconsistente cu privire la exprimarea emoțională a unei persoane, fie ea pozitivă sau negativă. Vorbim despre invalidarea emoțională atunci când mediul nu răspunde nevoilor emoționale cu atenție, respect și înțelegere.

Unei persoane care se dezvoltă într-un mediu care nu validează emoțiile i se transmite constant mesajul că emoțiile pe care le simte sau pe care le exprimă sunt greșite. Un părinte, aparținător sau educator care nu validează emoțiile copilului va nega, ignora, ridiculiza, va interpreta greșit, sau va fi critic cu privire la aceasta. Un copil care de dezvoltă într-un astfel de mediu, crește cu tipare de gândire conform cărora trăirea emoțională este nepotrivită sau incorectă, poate chiar că aceasta nu merită atenție. La maturitate, acea persoană nu va avea încredere în emoțiile sale. Cum va gestiona el sau ea situațiile simple de viață care implică inevitabil emoțiile? Cum va gestiona o persoană care a crescut într-un mediu invalidant, emoțiile de iubire sau teama atunci când va fi implicată într-o relație de cuplu? Nu avem răspunsuri exacte la aceste întrebări, însă un lucru pe care îl putem prezice pe baza studiilor de specialitate este acela că o persoană care nu primește validare pentru emoțiile sale va fi predispusă spre tulburare psihică.Citește și despre: Metode de validare emoțională


Validarea emoțională presupune acceptarea și înțelegerea nevoilor persoanei. Unui copil căruia i se spune „Nu te mai purta ca un bebeluș!” când plânge și refuză să meargă la școală pentru că este ridiculizat de colegii săi, i se neagă nevoile de ascultare empatică și de protecție. Pe măsură ce copilul crește, părintelui îi va fi din ce în ce mai dificil să răspundă emoțiilor și nevoilor sale într-o manieră pozitivă. Acel adult va alege să recurgă la comportamente de auto-vătămare pentru a obține atenția și validarea sinelui și a emoțiilor sale.

Uneori invalidarea emoțională apare spontan din cauza nepotrivirii stilurilor de personalitate ale părinților cu ale copilului. Un copil care se dezvoltă într-un mediu stimulant din punct de vedere social, însă el tinde să fie timid sau introvertit, va risca să fie ridiculizat pentru că este prea tăcut. La polul opus, vorbim desigur despre invalidarea intențională, care ajunge din păcate până la abuz fizic.

O persoană care este vulnerabilă emoțional va face trecerea între emoțiile dihotomice (tristețe/bucurie) foarte repede, va exprima emoțiile intens, dramatic și va necesita mai mult timp pentru a reveni la un stadiu neutru după ce va simți o emoție intensă. Aceste tendințe disfuncționale vor îngreuna gestionarea situațiilor emoționale, mai ales într-un mediu invalidant.