Gelozia – cum îi facem față?

gelozia-cum-ii-faci-fata

Majoritatea oamenilor resimt sentimentul de gelozie, mai ales atunci când sunt atrași sau foarte puternic de partenerii lor sau afecțiunea pentru aceștia atinge nivele foarte ridicate. În unele relații de cuplu gelozia poate avea efecte benefice.

În cele mai multe dintre situații, gelozia devine problematică prin faptul că ne consumă foarte multe resurse și are efecte negative extinse asupra mai multor domenii din viața zilnică. Nu numai din acest motiv, gelozia este recunoscută ca fiind una dintre principalele cauze ale despărțirilor. V-ați întrebat care sunt cauzele care duc la apariția geloziei? 


1. Sentimentele de nesiguranță

Cauza principală a geloziei este nesiguranța, care se poate manifesta conștient sau inconștient. Atunci când gelozia se manifestă conștient, putem gândi că nu suntem „suficient de buni” pentru celălalt. Ne gândim că nu îl merităm pe celălalt sau că nu merităm să avem o relație fericită. La nivel inconștient, gelozia se bazează pe aceleași gânduri care fac parte din spectrul nesiguranței, dar ele nu sunt observate de către persoana în cauză. Fără să vrem ne (auto) sabotăm relația, așteptându-ne și oarecum stabilind fără nicio dovadă concretă, predicția că partenerul/parteneră va găsi pe altcineva mai bun/bună și va pleca din cupluGelozia este consecința gândurilor de nesiguranță față de abilitățile și valoarea personală pliindu-se perfect într-un stil de gândire caracterizat de evaluări globale negative a propriei persoane.

Ce putem face?

În astfel de situații cel mai potrivit este să ne analizăm cu atenție gândurile nesănătoase și să lucrăm asupra lor, astfel încât ele să nu mai determine emoția disfuncțională. Totodată, ar fi potrivit să ne asumăm decizia de a avea încredere în partenerul de viață. Să avem încredere în comportamentele lui și să nu suspectăm fiecare mișcare/ acțiune pe care o face. Acest lucru ține numai de noi. De asemenea, am putea apela la repetarea unei serii de gânduri adaptative, pe care să le aplicăm în locul celor nesănătoase atunci când observăm că acestea din urmă apar și determină sentimentul de gelozie.


2. Efectele negative ale experiențelor din trecut

Uneori gelozia apare ca urmare a evenimentelor negative din trecut, atunci când poate persoana iubită ne-a înșelat sau știm că vreun apropiat de-al nostru a trecut prin așa ceva. Sistemul nostru cognitiv învață din orice experiență, fie ea pozitivă sau negativă, și învață cu atât mai mult cu cât acea experiența a venit în confirmarea unor gânduri sau frici. Astfel de situații au rolul de a ne pune în gardă, ca nu cumva să ni se întâmple la fel și în relația din prezent.

Ce putem face?

Dacă experiența trecută nu se referă la partenerul de viață actual, atunci am putea să ne amintim că am trecut deja prin experiență și vom ști cum să facem față dacă lucrul de care ne temem se va repeta. Este util să extragem din experiențele trecute, elemente care ne ajută să fim mai funcționali în viitor. Dacă gelozia ne-a creat probleme în relațiile anterioare atunci ar trebui să încercăm să îi recunoaștem semnele și manifestările pentru a le putea ține sub control.

Dacă experiența trecută se referă la partenerul de viață actual, am putea să ne gândim că am decis și ne-am asumat să îi/o iertăm. Asumarea unui angajament implică totodată și renunțarea la a continua pedepsirea celuilalt și la a-i acorda încredere.  


Citește și despre: Modalități de comunicare în cuplu.


3. Vedem partenerul ca pe un bun propriu

O altă formă a geloziei provine din faptul că ne formăm ideea că partenerul/partenera ne aparține. Consecința firească este aceea că ne vom crea anumite așteptări despre comportamente pe care le vom considera normale și de exemplu, nu vom tolera nici măcar ca el/ea să poarte o discuție cu cineva de sex opus. Problema acestui aspect al geloziei este că îl acuzăm constant pe celălalt de lucruri pe care nu le-a făcut, crescând probabilitatea ca el să le facă cu scopul de a provoca sau de a demonstra că și dacă le face, ele nu au efectul la care se referă partenerul gelos.

Ce putem face?

În primul rând ar trebui să conștientizăm de ce este greșit să vedem partenerul ca pe o proprietate, și ne (re)amintim constant lucrul acesta. Acesta are propria lui conștiință, este liber să facă ce dorește și să aleagă ceea ce îi place sau nu. Nu îl putem controla să trăiască sau să reacționeze într-un mod în care nu dorește.


4. Refuzăm să credem că unele lucruri chiar se pot schimba

Mai ales în cazul geloziei, ne este foarte dificil să acceptăm că unele lucruri se pot schimba cu adevărat în bine. Cu intervențiile potrivite o schimbare în bine se poate produce într-adevăr. Apelați la ajutor specializat atunci când emoția de gelozie și consecințele comportamentale ale ei încep să destabilizeze legătura de cuplu.

Ce putem face?

Un pas important într-o astfel de situație este să încercăm să (re)construim împreună încrederea. Să încercăm să exprimăm ceea ce simțim, negativ sau pozitiv. Să încercăm să vedem partenerul ca un aliat și nu ca un dușman. Este foarte util să fim deschiși față de celălalt și să îi cerem ajutorul pentru a face față momentelor dificile. Explicându-i de ce în unele momente gândurile noastre ar putea fi iraționale, l-am face să înțeleagă mai bine că avem nevoie de ajutorul și sprijinul lui pentru a lucra asupra gândurilor și emoțiilor nesănătoase pentru ca rezultatul să fie unul optim.


Este important să menținem deschisă și onestă comunicarea cu partenerul. Consolidarea încrederii reciproce, ne ajută să ne ascultăm partenerul fără să fim defensivi sau îl asaltăm cu critici. Comunicarea eficientă reduce nesiguranțele, și favorizează rezolvarea problemelor. În mod natural dacă partenerii se vor încuraja reciproc, comunicarea transparentă se va auto-susține.


Referințe:
1.https://www.psychologytoday.com/blog/anxiety-files/200805/jealousy-is-killer-how-break-free-your-jealousy
2. http://www.uncommonhelp.me/articles/overcoming-jealousy-in-relationships/
3. https://psychcentral.com/blog/archives/2014/03/04/8-healthy-ways-to-deal-with-jealousy/
4. http://thecoupleconnection.net/articles/tips-overcoming-jealousy
5. https://www.psychalive.org/how-to-deal-with-jealousy/

sursa foto: http://maskukut.blogspot.ro