Dezvoltarea post-traumatică

La ce se referă dezvoltarea post-traumatică?

Evenimentele de viață traumatice sunt acele situații la care este expus un segment redus al populației generale. Vorbim aici despre accidente grave sau pierderi șocante ale persoanelor apropiate. O partea a persoanelor care trec printr-un eveniment traumatic, este expusă riscului de a manifesta tulburarea de stres post-traumatic. Tulburarea de stres post-traumatic se caracterizează printr-o serie de semne și simptome care provoacă deficiențe de gândire, emoționale și comportamentale.


Vă invităm să citiți despre tulburarea de stres post-traumaticTraumele psihologice și emoționale pot reprezenta cauzele unor dificultăți importante în funcționarea persoanelor, însă există o modalitate de abordare a acestora despre care se vorbește mai puțin. Dezvoltarea post-traumatică este de cele mai multe ori neglijată în cazurile în care consecințele traumei sunt intens manifestate. Majoritatea avem tendința de a prioritiza diminuarea efectelor traumelor tratând direct manifestările acestora.

Dezvoltarea post-traumatică înseamnă potențarea la nivelul gândirii a acelor segmente din care persoana expusă traumei poate extrage experiențe pozitive care să încurajeze tranziția prin perioada critică. Aceasta abordare nu neglijează sau neagă trăirile emoționale negative intense. Însă pe lângă abordarea acestora conform standardelor de tratament, sunt vizate și aspectele din care persoana își poate întări rezistența în fața efectelor traumei.

Spre dezvoltarea post-traumatică se poate îndrepta persoana atunci când parcurge un proces intențional de reflectare asupra aspectelor care dau sens și semnificație traumelor. În acest mod, focusul se va îndrepta dinspre rememorarea evenimentului traumatic înspre identificarea surselor de reziliență. Prin acest mecanism, persoana include în procesul de tratament al tulburării de stres post-traumatic și dezvoltarea unei rețele de factori pozitivi cu rol de susținere a progresului terapeutic.