Criza vârstei adulte de mijloc: între mit și realitate

Criza vârstei adulte de mijloc

Deși a fost inițial folosită de către psihologi pentru a descrie o treaptă de tranziție în dezvoltarea adultului, în zilele noastre criza vârstei adulte de mijloc este asociată cu imaginea unui bărbat cam de 40 de ani care deține mașini sport noi și care este adesea însoțit de o prietenă mult mai tânără; sau imaginea unei femei, cam de aceeași vârstă, care vrea să se reinventeze, schimbându-și garderoba sau schimbând complet modul în care arată. Totuși, o fi această schimbare un mit, o scuză pentru comportamentele impulsive negative sau a transformărilor nerealiste?

 

Cum a apărut expresia „criza vârstei adulte de mijloc”?

Această expresie a devenit foarte populară fiind folosită de către psihologii  Freudieni. Carl Jung, un renumit psiholog, a fost primul care a folosit această expresie referindu-se la partea normală a maturizării adultului. Erikson, este cel care a propus ideea „tranziției” care are loc în timpul vârstei adulte de mijloc – moment în care oamenii se confruntă cu întrebări legate de semnificați și scopuri/obiective. El era de părere că, oamenii pot obține satisfacții în ultima etapă a vieții (vârsta adultă târzie) dacă în timpul crizei fac ajustările necesare.   

Deși este privită drept o tranziție normală în dezvoltarea adultului, psihologii sunt de părere că această criză începe cu un moment copleșitor – moment în care conștientizăm trecerea timpului și a vieții. Persoanele care au făcut alegeri nepotrivite se vor simți adesea alarmate și îngrijorate de această conștientizare. În plus,  pe măsură ce vor reflecta la scopurile neîndeplinite, oportunitățile ratate, se vor confrunta adesea cu sentimente de îndoială sau furie, iar uneori reacții chiar mai serioase precum depresie, anxietate, consum excesiv de alcool.

Recent cercetătorii au investigat validitatea crizei vârstei adulte de mijloc, iar dezbaterile sunt focalizate asupra bazei biologice sau de mediu. Adevărul este că experiența vârstei adulte de mijloc se află undeva între pozițiile de reinventare și reînnoire a aspectelor din viața noastră. O informare corectă referitoare la aceste schimbări este cea mai bună modalitate de a plănui cum vom face față provocărilor viitoare. Mai jos am trecut în revistă principalele mituri dar și adevărurile care stau la crizei vârstei adulte de mijloc.

 

Toată lumea trece prin criza vârstei adulte de mijloc

Se pare că acest aspect a fost preluat și populat de către media. Criza vârstei adulte de mijloc a apărut prin anii 60 și nu a fost fondat pe cercetări științifice riguroase. Cu toții trecem prin experienți dificile sau nefericite, asupra cărora ruminăm. Totuși, cercetările arată că criza vârstei adulte de mijloc nu este universală, datele arătând că doar persoanele care s-au confruntat cu probleme (depresie sau anxietate) în jurul vârstei de 20 de ani au raportau că au trecut prin criza vârstei de mijloc.

 

Sentimentele de tristețe – o parte a înaintării în vârstă

Pe măsură ce înaintăm în vârstă devenim mai vulnerabili la problemele de sănătate. De asemenea, suntem și la vârsta în care este probabil ca anumite persoane dragi sau cunoscuți mor. Toate aceste circumstanțe îi determină pe oameni să asume că supărarea vine o dată cu înaintarea în vârstă. Studiile pe această temă, susțin însă că, pe măsură ce înaintăm în vârstă tindem să avem perspective mai pozitive. Acest este considerată o reacție naturală în rândul oamenilor care realizează că timpul este limitat și că este important să profite la maxim de el.

 

Criza vârstei de mijloc este specifică vârstei

Să credem că această criză va avea loc la un anumit punct al vieții, este un mit. De fapt, problemele existențiale pot să apară în orice moment. Uneori oameni de diferite vârste și din diferite motive reflectează asupra vieții și se întreabă „Ce urmează?” însă acest lucru nu înseamnă că se află în criză. Este foarte puțin probabil ca cineva să se schimbe total peste noapte, deși imaginea aceasta este foarte bine susținută de media unde pare că lucrurile „chiar așa se întâmplă”. Schimbarea și îngrijorările în timpul vârstei adulte de mijloc sunt adesea un răspuns emoțional la stresul acumulat, problemele în cuplu sau insatisfacțiile la locul de muncă sau financiare.

 

Totul se va înrăutăți de acum încolo

Mulți dintre noi anticipăm vârsta de mijloc cu îngrijorare, însă cercetările arată că  atunci când vine vorba de emoții sau vârstă lucrurile au loc sub forma literei „U”. Studiile legate de satisfacția vieții arată că pot fi mai scăzute între 20 și 50 de ani (moment în care suntem mai preocupați de construirea unei cariere și a unei familii) și tind să crească după aceasta. Pe măsură ce conștientizăm că am învățat foarte multe din experiențele trecute, emoțiile negative tind să dispară.

În mod firesc toate schimbările ni se pot părea dificile  atât din punct de vedere fizic cât și emoțional. Totuși, faptul că suntem vârsta adultă de mijloc, nu înseamnă că acest lucru duce neapărat la o criză, sau că trebuie să ne reinventăm, să ne schimbăm partenerul, jobul sau aspectu fizic. Vârsta adultă de mijloc este perioada în care avem oportunitatea de a ne cunoaște mai bine, de a descoperi care este obiectivul nostru real și în care putem profita la maxim de viață.