divortul

Divorțul – probleme și soluții pentru copii.

Publicat pe Publicat în Tulburări copii

Divorțul – probleme și soluții pentru copii.


Aproximativ unu din cinci cupluri aleg divorțul în Romania, conform statisticilor din anul 2013. Deseori, această decizie este cea mai eficientă soluție pentru starea de sănătate mentală a cuplului și a copiilor care fac parte din el.

Divorțul este alegerea cea bună în unele situații. Ce face ca această alegere să fie într-adevăr sănătoasă?

Efectele benefice ale divorțului asupra copilului si partenerilor nu sunt garantate întotdeauna, iar în mod sigur, ele nu se instalează imediat. Ca să obținem efectele benefice pe care le dorim asupra copiilor, atunci când decidem să ne separăm viața de cuplu, este nevoie să fim atenți unele aspecte importante. În primul rând, este nevoie să analizăm factorii de risc care ii expun pe copii la probleme psihice, comportamentale și fizice. Apoi, va fi important să conștientizăm și să monitorizăm efectele pe termen scurt, atât în partea copiilor cât și a părinților. De asemenea, abordarea corectă a comportamentelor rezultate ca urmare a efectelor pe termen scurt sau lung, are o importanță ridicată.

Factorii de risc ca urmare a divorțului.


Percepția și adaptarea unui copil la divorț poate fi influențată în primul rând de gen și vârstă, dar și de antecedentele de stres ale copilului. Atunci când factorii de stres sunt mult mai accentuați decât cei de rezistență ai copilului, el poate dezvolta probleme. Haideți să ne uităm mai atent la care ar fi factorii de risc care i-ar expune pe copii la probleme în cazul unui divorț.

 • Genul – literatura arată că băieții se adaptează mai greu la divorț, pentru că de cele mai multe ori custodia revine mamei. Adaptarea este mai grea pentru băieți decât pentru fete, pentru că părintele de același gen va lipsi din familie.
 • Vârsta – copiii de vârste mai mici sunt expuși unui risc pe termen scurt, din cauza confuziei privind lipsa unuia dintre părinți. Preadolescenții și adolescenții, în schimb, prezintă risc pentru efectele pe termen lung. Pe termen scurt, ei își orientează atenția asupra grupului de apartenență, iar asta reprimă sentimentele cu privire la divorț.
 • Statutul socio-economicdivorțul poate însemna pentru unii copii mai puțini bani, prin urmare, nevoi care nu vor fi îndeplinite.
 • Nivelul la care copilul este implicat în problemele maritalecu cât este mai mult parte din conflict, copilul va manifesta furie, frustrare și confuzie.
 • Inabilitatea părinților de a negocia aspecte legate de bunăstarea copiilor îi poate expune pe aceștia din urmă la probleme.
 • Conflictul deschis continuu între părinți îi expune pe copii la tulburări emoționale.
 • Lipsa percepută a părintelui prezent mai puțin determină sentimente de pierdere și abandon pentru copil.

Prin prisma acestor factori de risc, copiii manifestă anumite efecte negative pe termen scurt. Multe dintre efectele care urmează a fi menționate pot afecta negativ dezvoltarea copiilor, prin faptul că vor continua să se întărească pe parcursul timpului dacă nu sunt abordate corect.


Citește și despre: Din ce cauze poate apărea refuzul școlar.


Intensitatea efectelor pe termen scurt poate fi diminuată cu ajutorul unor ajustări pozitive post-divorț și acordând atenție sporită punctelor forte ale părinților sau ale copiilor. Efectele negative pe termen scurt pe care le poate manifesta un copil ar fi: furia, tristețea, depresia, comportamentele opozante, impulsivitatea, agresivitatea, non-complianța, lipsa parentală percepută, inconsistența în disciplină, mai multe sancțiuni negative, imagine de sine diminuată, dificultăți de adaptare socială, dependență crescută.

Ca factori care pot diminua efectele adverse pe termen scurt ale divorțului asupra copilului, putem enumera: abilitatea părintelui de a diminua conflictul și furia, abilitatea părintelui custode de a exercita cu succes rolul de parentaj, abilitatea părintelui non-custode de a menține o relație bună cu copilul, factorii de personalitate ai copilului si abilitatea de a dezvolta mecanisme de coping și de a utiliza sistemele de suport eficient, răspunsul depresiv sau furios diminuat al copilului sau vârsta și genul copilului.

Cum abordăm situațiile dificile pe termen scurt ale divorțului?


Ce putem face, din postura de părinți pentru ca divorțul să fie într-adevăr soluția pentru a preîntâmpina problemele emoționale, mentale, comportamentale și fizice ale copiilor? Pornind de la faptul că problemele pe care le manifestă copilul în cazul unui divorț sunt prezente la marea majoritate a copiilor expuși la această situație specifică și stabilindu-ne obiectivul de a face din noua familie un mediu cât mai pozitiv și iubitor, să luăm în considerare următoarele alternative sănătoase:

 • Arătați copiilor că sunt iubiți;
 • Includeți copiii în activități sociale plăcute;
 • Conștientizați și îndepliniți nevoia de predictibilitate a copiilor
 • Îndepliniți, pe cât posibil, nevoia copiilor de a relaționa cu ambii părinți;
 • Evitați să implicați copiii în conflicte;
 • Oferiți copiilor modele pozitive de adulți prin exemplul personal;
 • Determinați copilul să iși asume treburi în casă și responsabilități privind obiectele personale sau camera proprie;
 • Permiteți copilului să contribuie la rezolvarea problemelor din casă;
 • Evitați expunerea copilului la relații de scurtă durată cu alți parteneri;
 • Nu neglijați responsabilitatea față de prima familie, atunci când vă întemeiați o a doua familie.
 • Adresați-vă specialistului chiar și preventiv, pentru a oferi copilului șansa la programe specifice prin care poate învăța tehnici pentru a preîntâmpina efectele adverse ale divorțului.

Modalitatea în care venim în întâmpinarea problemelor inerente în funcție de factorii de vulnerabilitate și risc prin aplicarea unor tehnici cu care controlăm mai ușor stresul în situații tensionate specifice, poate înclina balanța spre bine, dacă vorbim despre sănătatea mentală a copiilor expuși la divorț.


Referințe:
1. Wayne Matthews, Long-term Effects of Divorce, North Carolina Cooperative Extension Service.