Ce este Psihoterapia?

Ce este psihoterapia?

Din punct de vedere clinic, psihoterapia este o formă de intervenție practicată de către un psihoterapeut specializat, cu scopul de a-l ajuta pe client să abordeze dificultățile cu care el se confruntă într-o formă funcțională. Altfel spus, în psihoterapie se dezbat probleme de ordin mental, emoțional sau comportamental.

Psihoterapeuții aplică o gamă largă de tehnici cu scopul de a-i ajuta pe clienții lor să depășească obstacolele în funcționarea optimă. Aceste tehnici se pliază pe nevoile individuale ale clienților și se pot regăsi în terapie sub o multitudine de forme, pornind de la simplul dialog până la exerciții de relaxare sau metode de hipnoză.

Cum ne poate ajuta psihoterapia?


Discutând cu un profesionist în sănătatea mentală, persoanele care se confruntă cu tulburări emoționale, spre exemplu, sunt învățate, încurajate și supravegheate să aplice diferite tehnici care vizează reducerea simptomatologiei. În funcție de caracteristicile individuale de gândire și de personalitate, tulburările pot fi remise parțial sau pot fi complet tratate. Psihoterapia cognitiv comportamentală în sine își propune să fie terapie de scurtă durată, însă în funcție de tulburarea pentru care se adresează, există posibilitatea să se extindă pe o perioadă mai lungă.  

Efectele pozitive ale psihoterapiei pot fi vizibile imediat și valabile pentru scurtă durată, însă este posibil ca în unele dintre cazuri beneficiile să fie resimțite după o perioadă mai mare cu aplicație pe termen lung. Efortul este necesar de ambele părți, indiferent de durata pe care se întinde tratamentul.

Deseori, persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate mentală, nu văd nicio rezolvare a problemelor lor. Dacă nu pot fi ajutate de un specialist în sănătatea mentală, prima resursă la care apelează ele, după medicină, este „auto-medicația”. Auto-administrarea de tratament se face deseori prin consumul de medicamente sau alcool. Unele persoane scapă situația de sub control ceea ce poate duce la înrăutățirea simptomelor sau chiar la comportamente suicid. Cerând ajutorul unui psihoterapeut, persoana care se confruntă cu dificultăți psihologice, poate lucra asupra lor colaborativ, beneficiind de tehnici și instrumente potrivite pentru tipul de tulburare care se regăsește în cazul lor.

Când ar trebui să apelăm la un psihoterapeut?


  • Când ne simțim copleșiți și descurajați pentru o perioadă foarte lungă de timp;
  • Când dificultățile emoționale și problemele fac ca viața noastră de zi cu zi să pară imposibil de trăit;
  • Când comportamentele care apar însoțite de emoții puternic inconfortabile ne afectează relațiile cu ceilalți sau performanța la locul de muncă;
  • Când considerăm că o sursă externă ar putea fi soluție în rezolvarea problemelor noastre.

Este psihoterapia eficientă?


Foarte multe studii din domeniul psihologiei au arătat că psihoterapia este o formă eficientă de tratament pentru tulburările mentale și emoționale. Foarte multe persoane cu anxietate sau depresie și-au îmbunătățit calitatea vieții și au resimțit reducerea semnificativa a simptomelor, ca urmare a tratamentului psihologic. În cazul unora dintre tulburări, psihoterapia per se, nu este utilă în tratament, ea fiind aplicată ca adjuvant al medicației în scopul unui control eficient al simptomelor sau spre exemplu în scopul creșterii complianței la medicamente.


Citește și despre: Care sunt tipurile de psihoterapie?


Efectele pozitive ale psihoterapiei pot fi observate și în raport cu stările fizice. Psihoterapia poate crește durata de viață în rândul persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale cardiologice sau care urmează tratament împotriva cancerului. Tratamentul psihoterapeutic acționează prin suport emoțional și mental pentru modificarea înspre bine a stării psihice a pacientului.

Cum putem obține maxim din terapie?


În primul rând ar trebui să ne dorim acest lucru, să fim deschiși atât înspre reușită cât și spre eșec sau lentoare a procesului. Multe persoane care au probleme legate de sănătatea mentală pot resimți teama de eșec sau incapacitatea de a se implica în procesul de recuperare. Este absolut necesar ca în terapie, clientul să coopereze cu psihoterapeutul și să urmeze sugestiile și exercițiile pe care el recomandă și  în afara ședințelor de psihoterapie pentru a crește aplicabilitatea tehnicilor învățate acolo.

Este important să rețineți că psihoterapia poate fi văzută ca o stradă cu două sensuri de mers. Psihoterapeutul are responsabilitatea de a vă trata corespunzător aplicând cu profesionalism cele mai potrivite metode sau abordări terapeutice, iar clientul este responsabil să urmeze instrucțiunile pe care le primește și să solicite constant feedback de la terapeut.

Cum îmi dau seama că psihoterapia funcționează?


În primul rând, psihoterapeutul împreună cu clientul ar trebui să stabilească o serie de obiective legate de problemele care sunt vizibile în urma evaluării clinice. Obiectivele stabilite pot fi de lungă durată sau de scurtă durată, și trebuie ierarhizate în funcție de gravitatea lor sau în funcție de alte criterii stabilite de comun-acord. Pentru a monitoriza progresele în terapie, clientul va avea la dispoziție evaluarea stadiului în care se află obiectivele stabilite împreună cu psihoterapeutul.

În unele cazuri, performanțele în terapie nu sunt vizibile imediat, așa că este important să nu ne așteptăm la schimbări miraculoase într-un timp scurt. Orice progres reprezintă o realizare importantă.

Pe parcursul terapiei pot exista diferite momente cu încărcătură emoțională ridicată. Dificultatea emoțională în terapie reprezintă în sine un progres spre rezolvarea problemei. Stările emoționale foarte solicitante sunt abordate ca material de lucru și ca posibilitate spre  găsirea de răspunsuri în terapie. Cu ajutorul terapeutului puteți depăși aceste momente într-o manieră productivă. Psihoterapia nu este un proces ușor sau comod, este un demers solicitant de ambele părți în care rezultatele nu întârzie să apară dacă există interes, deschidere și implicare funcțională.


Referințe:
1. http://www.apa.org/helpcenter/understanding-psychotherapy.aspx
2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/156433.php
3. http://www.nhs.uk/conditions/psychotherapy/Pages/Introduction.aspx

___

Psihoterapia Cognitiv-Comportamentală, în România, poate fi practicată doar după obținerea unei diplome de licență în psihologie. În cazul specializării în această formă de psihoterapie, este necesară parcurgerea unui masterat în acest domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *