tulburarea de personalitate narcisistă

Tulburarea de personalitate narcisistă

Publicat pe Publicat în Personalitate

Ce este tulburarea de personalitate narcisistă?


Tulburarea de personalitate narcisistă este o tulburare mentală iar persoanele care o manifestă se întâmplă să aibă un sentiment al auto-importanței foarte accentuat, cu o nevoie intensă de admirație, având în același timp un nivel al empatiei pentru ceilalți foarte scăzut. La baza acestei încrederi în sine foarte ridicate sta de cele mai multe ori o stimă de sine foarte fragilă, vulnerabilă până și la cele mai mici critici. Astfel de manifestări ale narcisiștilor pot afecta drastic funcționarea zilnică, atât cea din cadrul locului de muncă, cât și cea din viața de familie sau din cercul de prieteni. Faptul ca admirația și favorurile speciale din partea persoanelor din jur nu apar, are de cele mai multe ori un impact negativ asupra persoanelor care manifestă tulburarea de personalitate narcisistă. Aceste persoane pot fi dezamăgite și nemulțumite de tratamentul pe care îl primesc de la cei din jur. În același timp, persoanele din jurul unui narcisist sunt adesea nemulțumite de relaționarea cu el și nu se simt confortabil în preajma lui.

Manifestări


Persoana care se confruntă cu tulburarea de personalitate narcisistă răspunde la critică prin emoții de furie sau rușine, resimțind adesea umilință din partea celor pe care îi critică. Se întâmplă frecvent ca o persoană narcisistă să perceapă critica în orice manifestare din partea celorlalți. Pentru a se simți mai bine, ea va reacționa cu furie și dezgust și va încerca să îl facă pe celălalt să pară neadecvat și insuficient, pentru a se simți mai bine. Ea profită de alți oameni pentru a-și atinge scopurile, scopuri care de multe ori sunt egoiste. O persoană care are tulburarea de personalitate narcisistă este preocupată constant de fantezia succesului, a puterii, frumuseții, inteligenței și a unei relații de iubire ideale. Ea exagerează talentele și performanțele dobândite și are așteptări nerezonabile din partea unui tratament special primit pe nedrept. Manifestarea tulburării de personalitate narcisistă poate fi catalogată drept pretențioasă. Oamenii narcisiști monopolizează conversația frecvent și se raportează la unele persoane ca fiindu-le inferioare. Ei se adresează adesea spre serviciile cele mai bune, considerând că merită un tratament special.

Simptome


Unele simptome ale tulburării de personalitate pot duce cu gândul la ideea că semnifică de fapt încredere în sine, însă aceste două lucruri nu se suprapun. Mai jos enumerăm unele simptome caracteristice pentru tulburarea de personalitate narcisistă conform DSM V:

  • A avea un simț exagerat al importanței sinelui;
  • Se așteaptă constant să fie recunoscuți ca superiori, chiar și fără performanțe concrete care să susțină asta;
  • Consideră că sunt superiori și pot fi înțeleși doar de acei oameni cu statut egal cu al lor;
  • Cer admirație constantă;
  • Consideră că au drepturi mai multe decât ceilalți;
  • Nu doresc sau nu au capacitatea de a recunoaște nevoile celorlalți;
  • Sunt invidioși pe ceilalți și consideră că ceilalți sunt invidioși pe ei;
  • Se comportă într-o manieră arogantă și nepoliticoasă.

Cine diagnostichează tulburarea de personalitate narcisistă?


Încadrându-se în spectrul tulburărilor psihologice, această tulburare poate fi diagnosticată de către specialiști în sănătate mentală, precum psihologul sau psihiatrul. Majoritatea persoanelor cu tulburare de personalitate narcisistă nu caută să primească ajutor specializat. În general, se adresează specialiștilor atunci când tulburarea interferează semnificativ cu domenii importante din viața lor, prin faptul că pot manifesta simptome depresive sau de anxietate atunci când așteptările și standardele pe care le stabilesc într-o manieră perfecționistă nu sunt îndeplinite. Se întâmplă ca cei narcisiști să caute ajutor specializat atunci când persoanele din jur sunt foarte afectate de comportamentele și atitudinile persoanei narcisiste.

Cauze


Cercetătorii încă nu cunosc cauzele exacte ale tulburării de personalitate narcisistă. Există totuși, mai multe teorii care încearcă să explice posibile cauze ale acestei tulburări. Totuși tulburarea a fost relaționată în studiile de specialitate cu nepotrivire în relațiile dintre părinți și copii, cu stiluri de parental prea protective sau prea critice sau cu trăsături genetice sau psihobiologice care pun accent pe conexiunea dintre creier și comportamente sau gândire Fiind implicați mai mulți factori, tratamentul psihologic trebuie sa țină cont de natura acestora.

Tratament


Întrucât tulburarea de personalitate narcisistă poate determina alte complicații de ordin psiho-social, tratamentul va urmări în ordinea disfuncționalității toate manifestările problematice. Dintre complicațiile tulburării de personalitate narcisistă cu potențial de disfuncționalitate ridicat, amintim dificultăți de relaționare, probleme la școală sau la locul de muncă, depresie, consum de droguri sau alcool, ideație sau comportament suicidal.
Ca în majoritatea tulburărilor de personalitate, tratamentul este adesea centrat pe reducerea simptomelor și pe susținerea mecanismelor de adaptare existente și de învățarea celor noi. Terapia Cognitiv-Comportamentală (CBT) ajută pacienții cu tulburare de personalitate narcisistă să își gestioneze problemele, modelând tiparele conform cărora gândesc sau se comportă.

Video sugestiv:Referințe:
1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013.
2. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antisocial-personality-disorder/home/ovc-20198975
3. https://medlineplus.gov/ency/article/000934.htm