ttulburarea de personalitate histrionică

Tulburarea de personalitate histrionică

Publicat pe Publicat în Personalitate

Ce este tulburarea de personalitate histrionică?


Tulburarea de personalitate histrionică este definită de către Asociația Psihologilor Americani (APA) ca un tipar de lungă durată ce se manifestă prin comportamente de căutare a atenției sau de emoționalitate foarte crescută. Persoanele cu tulburare de personalitate histrionică realizează comportamente de seducție nepotrivite și simt nevoia excesivă de aprobare din partea celorlalți. Prevalența acestei tulburări este de 2-3% în rândul populației generale și de 10-15% în rândul pacienților cu probleme de sănătate mentală (APA, 2000). Tulburarea de personalitate histrionică poate fi recunoscută pe baza unor manifestări comune ale persoanelor care au această tulburare.

Manifestări


Persoanele cu tulburare de personalitate histrionică caută să fie tot timpul în centrul atenției, în orice grup, simțindu-se inconfortabil atunci când nu sunt în aceasta postură. În timp ce uneori sunt plini de viață, interesanți sau chiar dramatici, persoanele cu tulburare de personalitate histrionică se confruntă cu mari dificultăți atunci când ceilalți nu se concentrează exclusiv asupra lor. Ele pot da dovadă de entuziasm, de aparentă deschidere spre experiențe noi sau disponibilitate spre flirt. Persoanele cu acest tip de tulburare pot fi adesea percepuți ca fiind superficiali, angajându-se în comportamente de seducție sau provocatoare pentru a atrage atenția asupra lor. Tulburarea de personalitate histrionică apare mai frecvent în rândul femeilor și se poate manifesta încă din perioada adolescenței sau a adultului tânăr.

Simptome


În multe dintre situații, persoanele cu tulburare de personalitate histrionică au abilități sociale bune, chiar dacă ele tind să își folosească aceste abilități pentru a-i manipula pe ceilalți ca ei sa fie în centrul atenției.  O persoană cu această tulburare ar putea să:

 • Se simtă inconfortabil dacă nu este în centrul atenției;
 • Se îmbrace provocator sau să facă comportamente neadecvate de seducție sau de flirt;
 • Își schimbe repede starea emoțională;
 • Se manifeste foarte dramatic,  ca și cum ar performa în fața unei audiențe, manifestând emoții și expresii exagerate, care adesea nu par sincere;
 • Fie foarte preocupate de aspectul fizic;
 • Caute în mod constant asigurări și aprobări;
 • Fie naive și ușor influențate de ceilalți;
 • Fie excesiv de sensibili la critici sau dezaprobare;
 • Aibă o toleranță scăzută la frustrare și să se plictisească ușor de rutină, adesea începând proiecte pe care nu le duc la îndeplinire;
 • Ia decizii pripite;
 • Aibă dificultăți în menținerea relațiilor, adesea fiind percepuți drept falși sau superficiali în relațiile cu ceilalți;
 • Amenințe sau să aibă tentative suicidare doar pentru obținerea atenției celorlalți.

Cine diagnostichează tulburarea de personalitate histrionică?


Încadrându-se în spectrul tulburărilor psihologice, această tulburare poate fi diagnosticată de către specialiști în sănătate mentală, precum psihologul sau psihiatrul. Majoritatea persoanelor cu tulburare de personalitate histrionică cer mai întâi ajutorul medicului în vederea realizării unei evaluări medicale. Adesea, dacă nu sunt identificate probleme fizice pentru simptomele manifestate, medicul va cere evaluare psihologului sau specialistului în sănătate mentală. Aceștia folosesc interviul clinic și alte instrumente de evaluare pentru a realiza o analiză cât mai acurată în vederea intervenției psihologice pentru tulburarea de personalitate histrionică.

Cauze


Cercetătorii încă nu cunosc cauzele exacte ale tulburării de personalitate histrionică. Există totuși, mai multe teorii care încearcă să explice posibile cauze ale acestei tulburări. Majoritatea cercetătorilor subscriu modelului bio-psiho-social al legăturilor de cauzalitate. Acest model susține faptul că tulburarea de personalitate histrionică se datorează factorilor biologici și genetici, a factorilor sociali (de ex. Interacțiunile timpurii cu familia sau prietenii) și a factorilor psihologici (de ex. Trăsăturile de personalitate și temperamentul persoanei au fost modelate de mediu și de abilitățile învățate de a face față dificultăților). Fiind implicați mai mulți  factori, tratamentul psihologic trebuie sa țină cont de natura acestora.

Tratament


În general persoanele cu tulburare de personalitate histrionică nu consideră că au nevoie de servicii terapeutice. Ele tind să își exagereze sentimentele, să urască rutina ceea ce va face ca urmarea tratamentului să fie destul de dificilă.

Tratamentul tulburării de personalitate histrionică, în mod tipic, include combinarea psihoterapiei cognitive și a terapiei comportamentale. Este nevoie de intervenția unui terapeut care are experiență în tratarea acestui tip de tulburare de personalitate.

Tulburarea de personalitate histrionică este o tulburare foarte dificil de tratat. O persoană cu această tulburare poate cere ajutor psihoterapeutului atunci când depresia (care e posibil să apară ca urmare a unei pierderi sau a unei relații eșuate) sau altă tulburare cauzată de acțiunile lor le provoacă distres.  

Ca în majoritatea tulburărilor de personalitate, tratamentul este adesea centrat pe reducerea simptomelor și pe susținerea mecanismelor de adaptare existente și de învățarea celor noi. Terapia Cognitiv-Comportamentală (CBT) ajută pacienții cu tulburare de personalitate histrionică să își gestioneze problemele, schimbând modul în care gândesc sau se comportă.


Referințe:
1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013.
2. http://psychcentral.com/disorders/histrionic-personality-disorder-symptoms/
3. https://www.psychologytoday.com/conditions/histrionic-personality-disorder
4. http://www.webmd.com/mental-health/histrionic-personality-disorder?page=2