tulburarea de personalitate evitanta

Tulburarea de personalitate evitantă

Publicat pe Publicat în Personalitate

Ce este tulburarea de personalitate evitantă?


Caracteristicile principale pe care le are tulburarea de personalitate evitantă includ un tipar general de inhibiție socială și sentimente de inadecvare sau hipersensibilitate la evaluare negativă. Oamenii care se confruntă cu această tulburare resimt o frică intensă că vor fi respinși de către ceilalți, că vor fi ridiculizați sau criticați. Adesea au abilități sociale scăzute din cauză că ele nu au fost învățate și exersate, ceea ce determină o viață socială restrânsă. Persoanele cu tulburare de personalitate evitantă se confruntă cu probleme și în alte domenii ale vieții.

Manifestări


Principala problemă  a persoanelor cu tulburare de personalitate evitantă ține de funcționarea socială și profesională. Stima de sine scăzută și hiper-sensibilitatea de respingere sunt asociate cu un număr scăzut de relații interpersonale. Fiind foarte retrase, persoanele care au tulburare de personalitate evitantă nu au o rețea socială de suport disponibilă ai ales în situațiile de criză. Acest lucru le face să își dorească să obțină afecțiune și acceptare din partea celorlalți, adesea idealizând relațiile cu ei. Problemele se resimt și pe plan profesional, în sensul că le este foarte greu să participe la evenimente sociale (de ex. întâlniri importante) care implică interacțiunea cu ceilalți.  De altfel, persoanele cu tulburare de personalitate evitantă reușesc foarte greu să realizeze sarcinile de lucru sau să colaboreze cu superiorii sau colegii săi din cauza că doresc să le obțină aprobarea și afecțiunea, ceea ce potențează anxietatea.

Simptome


Există o serie de simptome comune persoanelor cu tulburare de personalitate evitantă. Mai jos numim principalele simptome cu care se pot confrunta persoanele cu această tulburare.

  • Evită activitățile profesionale care implică contact interpersonal, din pricina fricii de critică, neaprobare sau respingere;
  • Nu dorește să aibă legături cu ceilalți decât dacă este sigur că îl plac;
  • Adesea este reținut cu privire la relațiile intime de teama de a fi rușinat sau ridicol;
  • Preocupat de critici sau respingere în situații sociale;
  • Inhibat cu privire la situațiile interpersonale noi deoarece se simte nepotrivit;
  • Se vede ca fiind inadecvat social, neatrăgător sau inferior celorlalți;
  • Neobișnuit de reticent în a-și asuma riscuri personale sau de a se implica în activități noi, de teama să nu se facă de râs.  

Simptomatologia tulburării poate fi ameliorată prin intervenție psihologică și psihoterapeutică specializată.

Cine diagnostichează tulburarea de personalitate evitantă?


Încadrându-se în spectrul tulburărilor psihologice, această tulburare poate fi diagnosticată de către specialiști în sănătate mentală, precum psihologul sau psihiatrul. Majoritatea persoanelor cu tulburare de personalitate evitantă nu caută să primească ajutor specializat. În general, se adresează specialiștilor atunci când tulburarea interferează semnificativ cu domenii importante din viața lor. Cel mai adesea se întâmplă asta, când resursele de a face față stresului sau evenimentelor negative sunt puține sau epuizate.  

Cauze


Încă nu se cunosc în totalitate cauzele tulburării. Trăsăturile genetice, abuzul în copilărie sau neglijența sunt cel mai adesea asociată cu tulburarea de personalitate evitantă, însă cercetările de până acum nu sunt concludente. De asemenea, factorii de mediu sunt considerați importanți în dezvoltarea patologiei evitative. Adesea deficitele de personalitate se datorează eșecului de a învăța strategiile potrivite de a face față situațiilor dificile. De exemplu, persoana cu tulburare de personalitate evitantă are mari dificultăți în a face față provocărilor sociale iar atunci când se confruntă cu astfel de situații se bazează pe aceleași mecanisme nesănătoase de a face față, pe care le-a învățat în copilărie.

Tratament


Tratamentul tulburării de personalitate evitantă, în mod tipic, include psihoterapia de lungă durată. Este nevoie de intervenția unui terapeut care are experiență în tratarea acestui tip de personalitate.

Un aspect cheie al psihoterapiei, care este în mod particular benefic pentru o persoană cu tulburare de personalitate evitantă este stabilirea încrederii și a unei relații terapeutice solide.

Din perspectiva terapeutică, obiectivul psihoterapiei constă în a ajuta persoana cu tulburare de personalitate evitantă să conștientizeze care sunt cauzele comportamentelor dezadaptative. De asemenea, este important să conștientizeze cum ajung să aiba un impact negativ asupra vieții lor sau a celorlalți. În plus, persoanele pot învăța abilități sociale eficiente și comportamente care să le permită să se adapteze nevoilor cu care se confruntă.  

Persoana care are tulburare de personalitate evitantă  se poate confrunta și cu alte tulburări psihologice precum depresia sau anxietatea. De altfel, câteva tulburări care apar cel mai adesea alături de tulburarea de personalitate evitantă sunt:

  • Fobia socială – în care persoană trăiește emoții foarte intense de anxietate în situații sociale comune;
  • Tulburarea de personalitate dependentă – în care persoana se bazează excesiv pe ceilalți în a lua decizii;
  • Tulburarea de personalitate borderline – în care oamenii au dificultăți în mai multe domenii precum relațiile sociale, domeniul comportamental, controlul stărilor emoționale sau imaginea despre sine.
Referințe:
1. https://www.mentalhelp.net/articles/dsm-5-the-ten-personality-disorders-cluster-c/
2. http://psychcentral.com/disorders/avoidant-personality-disorder-symptoms/
3. http://www.webmd.com/mental-health/avoidant-personality-disorders?page=2
4. https://www.lucidatreatment.com/blog/mental-health/avoidant-personality-disorder/