tulburarea de personalitate dependenta

Tulburarea de personalitate dependentă

Publicat pe Publicat în Personalitate

Ce este tulburarea de personalitate dependentă?


Tulburarea de personalitate dependentă este marcată de dificultăți accentuate în menținerea independenței față de alți oameni în special în îndeplinirea nevoilor emoționale și fizice.  Dependența față de ceilalți atrage după sine comportamente care exprimă pasivitate și submisivitate sau sentimente de frică de separare. Comportamentele submisive și dependente apar cu scopul de a obține atenție și protecția celuilalt. Aceste comportamente sunt determinate de percepția că persoana este incapabilă să funcționeze normal fără ajutorul celorlalți.

Manifestări


Persoanele cu tulburare de personalitate dependentă au mari dificultăți în a lua decizii fără să ceară numeroase sfaturi și reasigurări celorlalți. De exemplu, au nevoie de părerea celorlalți cu privire la ce tricou să poarte sau dacă să își ia sau nu umbrela cu ei. În astfel de condiții, persoanele cu personalitate dependentă tind să fie pasive și să le permită celorlalți să ia inițiativa sau să își asume responsabilitatea pentru majoritatea domeniilor importante din viața lor. Adulții care se confruntă cu această tulburare, în mod tipic, depind de părinți sau partener/-ă pentru a decide unde ar trebui să locuiască sau ce tip de job să aibă. Adolescenții îi lasă pe părinți să decidă ce să se îmbrace, în ce grupuri de prieteni ar trebui să intre sau cum să își petreacă timpul liber. Din perspectiva specialiștilor, această tulburare se constituie dintr-o serie de simptome comune.

Simptome


  • Inabilitatea de a lua decizii, chiar și pe cele foarte simple;
  • Evitarea responsabilităților de adult prin manifestarea comportamentelor de pasivitate și neajutorare; dependența față de un partener/-ă sau prieten pentru a lua decizii;
  • Teamă  intensă de abandon sau sentimente de  neajutorare atunci când încheie o relație; o persoană cu tulburare de personalitate dependentă va tinde să intre într-o nouă relație foarte repede după ce a încheiat-o pe precedenta.
  • Sensibilitate crescută la critici;
  • Pesimism sau lipsa încrederii, inclusiv gânduri legate de faptul că nu pot avea grijă de ei înșiși;
  • Evitarea contrazicerilor cu ceilalți din teama de a nu pierde suportul sau aprobarea lor;
  • Incapacitatea de a începe proiecte sau sarcini din pricina lipsei de încredere;
  • Dificultăți în a fi singuri;
  • Disponibilitatea de a  tolera abuzurile sau maltratarea din partea celorlalți.

Din pricina faptului că tulburările de personalitate sunt descrise ca fiind de lungă durată sunt diagnosticate cel mai adesea la vârsta adultă.

Cine diagnostichează tulburarea de personalitate dependentă?


Încadrându-se în spectrul tulburărilor psihologice, această tulburare poate fi diagnosticată de către specialiști în sănătate mentală, precum psihologul sau psihiatrul. Majoritatea persoanelor cu tulburare de personalitate dependentă nu caută să primească ajutor specializat. În general, se adresează specialiștilor atunci când tulburarea interferează semnificativ cu domenii importante din viața lor. Cel mai adesea se întâmplă asta, când resursele de a face față stresului sau evenimentelor negative sunt puține sau epuizate.  

Cauzele


Cercetătorii încă nu cunosc cauzele exacte ale tulburării de personalitate dependentă. Există totuși, mai multe teorii care încearcă să explice cauze posibile ale acestei tulburări. Majoritatea cercetătorilor subscriu modelului bio-psiho-social al legăturilor de cauzalitate. Acest model susține faptul că tulburarea de personalitate dependentă se datorează factorilor biologici și genetici, a factorilor sociali (de ex. Interacțiunile timpurii cu familia sau prietenii)  și a factorilor psihologici (de ex. Trăsăturile de personalitate și temperamentul persoanei au fost modelate de mediu și de abilitățile învățate de a face față dificultăților). Fiind implicați mai mulți  factori, tratamentul psihologic trebuie sa țină cont de natura acestora.

Tratamentul


Tratamentul tulburării de personalitate dependentă în mod tipic include psihoterapia de lungă durată. Este nevoie de intervenția unui terapeut care are experiență în tratarea acestui tip de personalitate.

Psihoterapia este principala modalitate de tratament a tulburării de personalitate dependente. Scopul terapiei este de a ajuta persoana să devină mai activă și mai independentă, dar și să învețe cum să își construiasca relații sănătoase. Strategiile specifice pot include trainingul asertivității pentru a ajuta persoana să își dezvolte sentimentele de încredere în sine sau terapia cognitiv comportamentală (CBT) pentru a o ajuta să își dezvolte noi atitudini și perspective despre sine vis-a-vis de alți oameni sau experiențe.

Persoanele cu tulburare de personalitate dependentă riscă să se confrunte și cu alte probleme psihologice precum, depresia, tulburări de anxietate, fobii sau abuz de substanțe. Există, de asemenea riscul să fie abuzați datorită dorinței lor de face orice pentru a menține relația cu un partener dominant sau o figură autoritară.


Referințe:
1. American Psychiatric Association
2. Bressert, S. (2014). Dependent Personality Disorder Symptoms. Psych Central. Retrieved on June 9, 2016, from http://psychcentral.com/disorders/dependent-personality-disorder-symptoms/
3. http://psychcentral.com/disorders/dependent-personality-disorder-symptoms/
4. http://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/dependent-personality-disorder
5. https://www.psychologytoday.com/conditions/dependent-personality-disorder
6. National Institutes of Health
7. National Library of Medicine