tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline

Publicat pe Publicat în Personalitate

Ce este tulburarea de personalitate borderline?


Tulburarea de personalitate borderline este o tulburare mentală care îngreunează capacitatea persoanelor de a se simți în siguranță în relațiile interpersonale, de a avea gânduri și credințe sănătoase despre sine și de a-și controla emoțiile și impulsurile. Datorită acestor deficiențe, persoanele cu tulburarea de personalitate borderline întâmpină dificultăți în viața personală și socială, la serviciu sau în familie.

Manifestări


Tulburarea de personalitate borderline este o tulburare mentală comună care se manifestă de obicei începând din adolescență, prin control emoțional și al impulsurilor scăzut. De cele mai multe ori, în tulburarea de personalitate borderline, se întâmplă ca reactivitatea emoțională să fie foarte intensă. Intensitatea psihofiziologică se diminuează la aceste persoane prin implicarea în comportamente impulsive cum ar fi: cumpărături excesive, mâncat compulsiv, condus impulsiv, comportamente sexuale riscante, consum de substanțe. Persoanele care manifestă tulburare de personalitate borderline trec prin relații interpersonale instabile. Ele formează relații care urmează să aibă multe urcușuri și coborâșuri. Reacționează intens atunci când vine vorba despre o despărțire. Sunt întotdeauna în gardă pentru a evita abandonul. De asemenea,  imaginea de sine este de cele mai multe ori instabilă. O persoană cu borderline va găsi într-un interval de timp relativ scurt o gamă de interese complet schimbate față de cele anterioare, conform cărora se va comporta pentru o perioadă.

Dificultățile de relaționare cu oamenii apropiați pot cauza pentru persoanele cu tulburare de personalitate borderline probleme sociale și dificultăți familiale sau de cuplu majore. Din această cauză, un diagnostic de tulburare de personalitate bipolară este deseori asociat cu stigma socială.

Simptome


Simptomatologia pentru tulburarea de personalitate borderline se concentrează în sfera instabilității. Așadar, o persoană cu borderline, va avea cel mai probabil:

  • Teama de abandon – gânduri catastrofale despre a fi abandonat și lăsat singur. Chiar și cele mai nesemnificative indicii despre abandon pot declanșa teamă intensă. Pentru că fac eforturi disperate de a ține personalele importante aproape, ele obțin de cele mai multe ori, rezultatul opus.
  • Relații instabile – trăite intens și scurte ca durată. Se îndrăgostesc repede și se declară trădați sau dezamăgiți la fel de repede. Nu reușesc să găsească o cale de mijloc în a privi cealaltă persoană, astfel, partenerul poate fi cea mai minunată persoană din lume iar peste câteva ore un om respingător. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline trec rapid de la idealizare la devalorizare.
  • Imagine de sine neclară și instabilă – incertitudine cu privire la propriile dorințe sau planuri de viață. Persoana cu tulburare de personalitate borderline poate să se simtă bine în privința sa iar în clipa următoare este posibil să se urască.
  • Comportamente impulsive auto-distructive – angajare în comportamente riscante sau de căutare de senzații, deseori în situații supărătoare. Acest tip de comportamente pot ajuta persoana să se simtă mai bine din punct de vedere emoțional și psihofiziologic, pe termen scurt, însă expun viața unor riscuri semnificative.
  • Comportamente de auto-vătămare – suicid sau auto-mutilare. Suicidul include gânduri suicidale, planificarea suicidului și chiar a merge până la capăt conform planului. Auto-vătămarea presupune în cele mai multe dintre situații tăieturi sau arsuri.
  • Schimbări emoționale extreme – fericiți acum, deprimați următoarea clipă. Până și cele mai nesemnificative indicii pot determina modificări în starea emoțională a persoanelor cu tulburare de personalitate bipolară. Modificările de stare trec foarte repede, de obicei în câteva minute sau ore.
  • Sentimente cronice de vid – vorbesc deseori despre goluri interioare. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline relatează că se simt „nimic” sau „nimeni”. Strategiile la care apelează pentru a umple golurile interioare sunt consumul de substanțe, mâncatul compulsiv sau relațiile sexuale, însă niciuna dintre aceste strategii nu este într-adevăr satisfăcătoare.
  • Furie explozivă – dificultăți mari în a controla emoția, odată ce ea începe să se manifeste.  Furia nu este întotdeauna direcționată spre exterior.
  • Suspiciuni accentuate sau pierderea contactului cu realitatea – gânduri paranoide despre planurile rău-intenționate ale celorlalți. În situațiile în care resimt stres intens, persoanele cu tulburare de personalitate borderline pot trăi senzații de disociere.

Cine diagnostichează tulburarea de personalitate borderline?


Încadrându-se în spectrul tulburărilor psihologice, această tulburare poate fi diagnosticată de către specialiști în sănătate mentală, precum psihologul sau psihiatrul. Majoritatea persoanelor cu tulburare de personalitate borderline nu caută să primească servicii specializate. În general, se adresează specialiștilor atunci când tulburarea interferează semnificativ cu domenii importante din viața lor sau la insistențele persoanelor apropiate.

Cauze


Cercetarea din domeniul tulburărilor mintale în ceea ce privește tulburarea de personalitate borderline sunt încă într-un stadiu relativ incipient. Cu toate acestea, majoritatea studiilor cad de acord asupra influenței factorilor genetici și a factorilor de mediu care pot fi implicați în tulburarea de personalitate borderline.

Evenimentele abuzive din punct de vedere emoțional, fizic sau sexual la care persoanele au fost expuse în perioada copilăriei joacă un rol important în manifestarea tulburării de personalitate borderline. La evenimentele aversive trăite în copilărie se adaugă neglijența, pierderea, hărțuirea și lipsa unui aspect necesar în relația părinte (aparținător)-copil, validarea emoțională. Teoriile recente susțin că persoanele cu un anumit bagaj genetic sunt mai predispuse la riscul de a manifesta tulburare de personalitate borderline, daca sunt expuse la evenimente abuzive în copilărie.

Tratament


Prognosticul pe termen lung pentru tulburarea de personalitate borderline, în ceea ce privește tratamentul este unul foarte bun, chiar mai bun decât pentru depresie sau tulburarea bipolară. Desigur, pentru un plan de tratament adecvat, este nevoie de evaluare și intervenție specializată și susținere constantă. Tratamentul psihologic cognitiv-comportamental sau dialectic țintește întreruperea tiparelor disfuncționale de gândire și comportament și învățarea de abilități pentru controlul reactivării emoționale. Persoanele care urmează psihoterapia pentru tulburarea de personalitate borderline vor învăța noi strategii și obiceiuri mentale și comportamentale care îi vor ajuta să gestioneze mai ușor stresul. Desigur, a schimba un stil de gândire și comportament nu este un lucru confortabil, însă în timp aceste strategii sănătoase pot fi dobândite.

Video sugestivReferințe:
1. http://www.helpguide.org/articles/personality-disorders/borderline-personality-disorder.htm
2. Clinical Practice Guideline for the Management of Borderline Personality Disorder
3. http://www.borderlinepersonalitydisorder.com/what-is-bpd/bpd-overview/

____