Tulburarea de personalitate antisocială

Tulburarea de personalitate antisocială

Publicat pe Publicat în Personalitate

Ce este tulburarea de personalitate antisocială?


Adesea fiind denumită și sociopatie, tulburarea de personalitate antisocială este o tulburare mentală în care persoana face diferența între ceea ce este bine și rău însă nu ia în considerare acestă diferențiere, ignorând drepturile și sentimentele celorlalți. Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială adesea prezintă un nivel scăzut de empatie (uneori nu manifestă empatie deloc) față de ceilalți oameni și nu văd nicio problemă în a încălca legile pentru a-și îndeplini propriile nevoi. Această tulburare începe să se manifeste în  copilărie și continuă și la vârsta adultă.

Manifestări


Persoanele cu tulburare de personalitate antisocială se implică în mod frecvent în acțiuni prin care încalcă legea, uneori ajungând să comită fapte foarte grave (ex. crime). Acestea tind să mintă, să se comporte violent sau impulsiv și să aibă probleme cu consumul de alcool sau droguri. Date fiind aceste caracteristici, persoanele cu tulburare de personalitate antisocială au dificultăți în a-și îndeplini responsabilitățile legate de familie, muncă sau școală. Adesea o persoană cu această tulburare are un istoric de tulburări de comportament încă din timpul copilăriei (ex. absenteism școlar, delicvență, comportamente disruptive sau agresive).

Simptome


Tulburarea de personalitate antisocială este diagnosticată atunci când tiparele de comportament antisocial au loc de la vârsta de 15 ani (deși doar persoanele peste 18 ani pot fi diagnosticate cu această tulburare) și se manifestă prin mai următoarele simptome:

  • Incapacitate de a se conforma la normele sociale – mai ales în ceea ce privește comportamentele legale, fiind implicate în acțiuni negative repetate ce pot duce chiar la arest;
  • Falsitate – sugerată de minciunile repetate, înșelarea celorlalți pentru plăcere sau profit personal;
  • Impulsivitate sau eșec în a planifica activități viitoare;
  • Iritabilitate și agresivitate, manifestată prin lupte fizice sau abuzuri repetate;
  • Nepăsare pentru siguranța celorlalți;
  • Iresponsabilitate consistentă, indicată de eșecurile repetate în a-și îndeplini responsabilitățile financiare sau în a menține un loc de muncă;
  • Lipsa remușcărilor, manifestată prin indiferență sau raționalizând că au rănit sau furat de la ceilalți.

Cine diagnostichează tulburarea de personalitate antisocială?


Încadrându-se în spectrul tulburărilor psihologice, această tulburare poate fi diagnosticată de către specialiști în sănătate mentală, precum psihologul sau psihiatrul. Majoritatea persoanelor cu tulburare de personalitate antisocială nu caută să primească ajutor specializat. În general, se adresează specialiștilor atunci când tulburarea interferează semnificativ cu domenii importante din viața lor. Cel mai adesea se întâmplă asta atunci când persoana cu tulburare de personalitate antisocială recurge la încălcarea gravă a legilor și este trimisă spre servicii specializate.

Cauze


Cercetătorii încă nu cunosc cauzele exacte ale tulburării de personalitate antisocială. Există totuși, mai multe teorii care încearcă să explice posibile cauze ale acestei tulburări. Majoritatea cercetătorilor subscriu modelului bio-psiho-social al legăturilor de cauzalitate. Acest model susține faptul că tulburarea de personalitate antisocială se datorează factorilor biologici și genetici, a factorilor sociali (de ex. Interacțiunile timpurii cu familia sau prietenii) și a factorilor psihologici (de ex. Trăsăturile de personalitate și temperamentul persoanei au fost modelate de mediu și de abilitățile învățate de a face față dificultăților). Fiind implicați mai mulți  factori, tratamentul psihologic trebuie sa țină cont de natura acestora.

Tratament


Tratamentul tulburării de personalitate antisocială, în mod tipic, include combinarea psihoterapiei cognitive și a terapiei comportamentale. Este nevoie de intervenția unui terapeut care are experiență în tratarea acestui tip de tulburare de personalitate.

Tulburarea de personalitate antisocială este o tulburare foarte dificil de tratat. O persoană cu această tulburare poate fi reticentă în căutarea tratamentului și poate începe terapia doar în situația în care este obligată de lege. Este foarte important ca familia și prietenii să aibă un rol activ în implicarea persoanei cu tulburare de personalitate antisocială în tratament.

Ca în majoritatea tulburărilor de personalitate, tratamentul este adesea centrat pe reducerea simptomelor și pe susținerea mecanismelor de adaptare existente și de învățarea celor noi. Terapia Cognitiv-Comportamentală (CBT) ajută pacienții cu tulburare de personalitate antisocială să își gestioneze problemele, schimbând modul în care gândesc sau se comportă.

Video sugestiv:Referințe:
1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013.
2. http://www.nhs.uk/conditions/antisocial-personality-disorder/Pages/Introduction.aspx
3. http://psychcentral.com/disorders/antisocial-personality-disorder-symptoms/
4. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antisocial-personality-disorder/home/ovc-20198975