Tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara

Publicat pe Publicat în Depresie

Ce este tulburarea bipolară?


Tulburarea bipolară, cunoscută drept tulburarea maniaco-depresivă este o tulburare a creierului care este responsabilă de schimbări neobișnuite ale stării de dispoziție, ale energiei și ale nivelelor de activitate, îngreunând astfel abilitatea persoanei de a face față activităților zilnice. Simptomele tulburării bipolare sunt destul de severe. Ele diferă de modificările de stare cunoscute de majoritatea persoanelor. Manifestarea simptomelor de tulburare bipolară poate afecta relaționarea interpersonală, performanța la locul de muncă și poate duce inclusiv la suicid. Vestea bună este că tulburarea bipolară poate fi tratată iar persoanele care urmează tratamentul pot duce o viață foarte productivă.

Cauzele


Cei mai mulți cercetători susțin că tulburarea bipolară este cauzată sau este predispusă apariției, de interacțiunea mai multor factori.

Factorii genetici: unele cercetări demonstrează că persoanele care au anumite gene sunt mai predispuse spre apariția tulburării bipolare. Așadar, copiii care au un părinte sau o rudă cu tulburare bipolară vor prezenta un risc mai mare de a manifesta tulburarea, comparativ cu acei copii care nu au rude afectate. Totuși cei mai mulți dintre copiii care au rude afectate nu manifestă tulburarea bipolară.

În prezent se lucrează la identificarea genelor care sunt corelate cu tulburarea, pentru a determina ulterior care factori de mediu pot expune persoana la un risc mai mare spre a o dezvolta. Studiile pe gemeni concluzionează că interacțiunea cu factorii de mediu aduce un aport foarte mare la manifestarea tulburării bipolare.

Structura și funcționarea creierului: unele studii RMN susțin că cortexul prefrontal al adulților cu tulburare bipolară are o dimensiune mai mică și funcționează mai puțin decât cel al unei persoane care nu manifestă tulburarea. Cortexul prefrontal este responsabil de funcționarea executivă și luarea deciziilor. Această zonă cerebrală și conexiunile sale cu celelalte părți din creier se dezvoltă în jurul perioadei adolescenței, ceea ce explică de ce acestă tulburare apare mai degrabă atunci.

Semne și simptome


Persoanele cu tulburare bipolară manifestă stări emoționale intense și neobișnuite care se petrec în perioade diferite și care se numesc „episoade afective”. Fiecare episod afectiv marchează modificarea drastică a stării și comportamentului persoanei. Pe de o parte, aceste persoane se află într-o stare foarte intensă emoțional, manifestă bucurie accentuată specifică stării de manie. Pe de altă parte, aceleași persoane trec la manifestarea unei stări de tristețe intensă și neajutorare specifică episodului depresiv. Uneori este posibilă manifestarea unor episoade mixte, care includ atât manie cât și depresie. Persoanele care manifestă tulburare bipolară sunt adesea explozive sau ușor iritabile în timpul episoadelor afective. De cele mai multe ori, întâlnim în cazul acestor persoane modificare în nivelul de energie zilnică, în activitate și somn iar aceste fluctuații influențează comportamentul.

În continuare prezentăm punctual câteva dintre simptomele maniei și ale depresiei.

Episod maniacal:
Modificări de stare:

 • o perioadă lungă în care persoana se simte extrem de fericită și degajată
 • iritabilitate extremă

Modificări comportamentale:

 • vorbire rapidă, sare de la o idee la cealaltă, are gânduri rapide
 • este ușor distractibilă
 • întreprinde din ce în ce mai multe activități, proiecte noi
 • este foarte neliniștită și fără stare
 • doarme puțin și nu se simte obosită
 • are gânduri nerealiste cu privire la abilitățile sale
 • acționează impulsiv și recurge la comportamente plăcute impulsive cu potențial ridicat de risc

Episod depresiv:

Modificări de stare:

 • o perioadă foarte lungă în care persoana se simte tristă și fără speranță
 • lipsă de interes în activitățile care înainte de episod făceau plăcere

Modificări comportamentale:

 • oboseală și lentoare
 • probleme de concentrare și luare de decizii
 • este neliniștită și iritabilă
 • modificarea alimentației, somnului și a altor obiceiuri
 • gânduri despre moarte și suicid sau tentativă de suicid

Unele manifestări ale tulburării bipolare pot fi mai ameliorate, în locul maniei fiind prezent episodul hipomaniacal. În cazul unui episod hipomaniacal persoana se simte fericită, mulțumită și foarte productivă, funcționând bine, însă familia sau prietenii apropiați pot să recunoască modificările de stare ale persoanei. Fără tratament corespunzător, episoadele hipomaniacale se pot agrava. Atunci când vorbim despre episoadele mixte, persoana simte stare de bine la un nivel accentuat, doarme mai puțin, este agitat, are poftă de mâncare și experiențiază gânduri suicidale. Persoanele care manifestă episoade mixte se pot simți foarte triști și descurajați dar pot fi în același timp foarte energice. Uneori se întâmplă ca persoanele cu tulburare bipolară severă să manifeste și simptome psihotice care reflectă o stare emoțională intensă. Un exemplu de simptom psihotic în tarea maniacală ar fi acela că persoana crede despre sine că este o personalitate faimoasă, foarte bogată, sau ca are puteri magice. În cazul unui episod depresiv, persoana care are simptome psihotice poate crede că este foarte săracă sau ca a comis o crimă.

Persoanele cu tulburare bipolară sunt expuse riscului de consum de alcool sau substanțe periculoase. Au probleme în relaționarea interpersonală și de cele mai multe ori au dificultăți în ceea ce privește performanța la școală sau locul de muncă. Tulburarea bipolară durează de obicei toată viața, episoadele de manie și depresie revenind periodic. Între aceste episoade este posibil ca persoana să manifeste unele simptome sau să nu le manifeste deloc.

Tratament:


Tulburarea bipolară nu poate fi vindecată dar poate fi tratată foarte eficient un timp îndelungat. Tratamentul adecvat poate ajuta chiar și formele de tulburare bipolară severă. Medicația ajută la controlul mai bun asupra modificărilor de stare și a simptomelor relaționate. Din cauza caracterului său durabil, tulburarea necesită medicație pe tot parcursul vieții. Uneori, chiar și în prezența medicației simptomele pot apărea. Tratamentul poate fi mult mai eficient dacă pacientul colaborează deschis cu medicul său. Este posibil ca medicația să nu fie din start una foarte confortabilă în privința efectelor secundare însă există variante de tratament care pot funcționa optim. Efectele prelungite ale tratamentului includ colaborare strânsă între medic și pacient. De asemenea, pentru menținerea efectelor medicației și pentru gestionarea perioadelor dificile de non-complianță la tratament este foarte recomandată psihoterapia.

Psihoterapia vine în completarea tratamentului medicamentos și se dovedește a fi foarte utilă. Formele de psihoterapie recomandate de NIMH (National Institute of Mental Health) sunt

 • Psihoterapia cognitiv-comportamentală, care ajută persoanele cu tulburare bipolară să flexibilizeze tiparele de gândire disfuncțională și să modifice comportamentele disfuncționale.
 • Terapia centrată pe familie, care implică membrii familiei, ajută la îmbunătățirea abilităților de a face față dificultăților tulburării. De asemenea vizează detecția eficientă a simptomelor și comunicarea în familie dar și rezolvarea de probleme.
 • Terapie interpersonală și de ritm social, care îmbunătățește relaționarea cu ceilalți și managementul rutinelor zilnice.
 • Psiho-educația care vine în sprijinul persoanelor cu tulburare bipolară cu perspectiva educativă despre simptome și efecte ale medicației. Psiho-educația ajută la recunoașterea timpurie a simptomelor și la abordarea ulterioară eficientă.

Recomandări practice pentru familia sau prietenii persoanelor cu tulburare bipolară:


 • Oferiți suport emoțional, înțelegere, răbdare și încurajări.
 • Învățați despre tulburarea bipolară pentru a înțelege mai bine prin ce trece persoana de lângă voi.
 • Vorbiți cu persoana afectată și ascultați activ.
 • Ascultați despre emoțiile persoanei cu tulburare bipolară și exprimați înțelegere cu privire la situațiile care pot declanșa simptomele tulburării.
 • Încercați să antrenați persoana în activități plăcute.
 • Amintiți-i constant că timpul și tratamentul corespunzător pot să o ajute să se simtă mai bine.
 • Căutați voi înșivă sprijin atunci când îngrijorările se intensifică sau când presiunea crește!


Aveți posibilitatea să evaluați simptomele maniacale ale persoanei despre care vă îngrijorați. Accesați link-ul și răspundeți pe scurt la întrebările din chestionar.

Chestionar manie  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.