tratament-depresia-postpartum

Terapia cognitiv-comportamentala pentru depresia postpartum

Publicat pe Publicat în Depresie

Tratamentul psihoterapeutic cognitiv-comportamental pentru depresia postpartum


Depresia postpartum necesită o abordare specifică a simptomelor. Comparativ cu tulburarea generală de depresie, depresia postpartum presupune unele manifestări inconfortabile și disfuncționale severe care afectează și dezvoltarea copilului. Din acest motiv, psihoterapia cognitiv-comportamentală pentru depresia postpartum va aborda inițial acele simptome cu puternic caracter disfuncțional, pentru a ajuta persoana să îngrijească noul născut într-un mod corespunzător. Ulterior în decursul terapiei vor fi identificate gândurile și credințele care se regăsesc în simptomatologia părintelui cu depresie postpartum și va fi prezentată și consolidată conceptualizarea cu privire la legătura dintre gânduri și consecințele emoționale, comportamentale și fiziologice.

Primul obiectiv important de atins în psihoterapia pentru depresia post-partum este acela de a a-l ajuta pe părinte să se simtă mai bine. Din acest motiv, în prima etapă a psihoterapiei vizăm să obținem efecte imediate prin tehnicile pe care le aplicăm. Pentru că aceste efecte sunt menite a ușura activitatea părintelui și de a optimiza creșterea copilului vom acorda atenție unor constructe practice. Așadar, pași inițiali în psihoterapia pentru depresia postpartum vor fi axați pe evaluarea pentru:

  • somn
  • nutriție
  • hidratare
  • exercițiile fizice
  • sprijinul de care beneficiază părintele

Ulterior, părintele va învăța o serie de strategii și totodată va construi și va implementa împreună cu terapeutul programe adecvate stilului și timpului său pentru a putea gestiona aspectele evaluate ca fiind ineficient funcționale, într-o manieră optimă. Este important ca părintele să conștientizeze aspectele care îi afectează performanța de relaționare cu copilul și de îngrijire a lui și să încerce sub monitorizare, să aplice strategiile potrivite pentru a diminua simptomatologia specifică depresiei postpartum.

Al doilea obiectiv al psihoterapiei în depresia postpartum este acela de a identifica tiparele disfuncționale de gândire pe care părintele le manifestă. Tiparele de gândire sunt construite începând din copilărie prin prisma experienței și a învățării și sunt consolidate pe parcursul întregii vieți. Obiceiurile cognitive pot apărea în contextul depresiei postpartum sub forma unor erori de gândire. Cele mai comune erori de gândire în cazul depresiei în general ar putea fi:

  • catastrofarea
  • gândirea de tipul totul sau nimic
  • gândirea absolutistă
  • supraestimarea unui stimul amenințător.

Implicațiile pe care aceste obiceiuri de gândire eronată le au asupra comportamentelor părinților care suferă de depresie postpartum pot crea disfuncționalitate. Această etapă în psihoterapie este menită să ofere rezultate pe termen lung și totodată tehnici pe care persoana le poate aplica și altor contexte din viața sa pentru a reduce riscul de recădere.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o abordare cu susținere științifică serioasă care se dovedește a fi puternic eficientă în tratamentul depresiei postpartum. Acest tip de terapie abordează sistematic constructele concrete de funcționare zilnică și cele de gândire disfuncțională pentru a asigura rezultate eficiente și bine consolidate pe termen lung.


Referințe:
1. http://www.nhs.uk/conditions/psychotherapy/Pages/Introduction.aspx
2. http://www.postpartumprogress.com/how-does-psychotherapy-for-postpartum-depression-work-anyway
3. http://www.div12.org/psychological-treatments/disorders/depression/