Modalități greșite de comunicare în relația cu celălalt

Modalități greșite de comunicare în relația cu celălalt

Publicat pe Publicat în Cuplu, New

Una dintre cele mai cunoscute probleme de comunicare în cuplu este că unii oameni au o idee greșită legată de scopul comunicării. Majoritatea abordează discuția cu partenerul ca pe o dezbatere în care fiecare persoană își susține punctul de vedere preconceput cu privire la evenimentul/situația care a precedat problema.

Această abordare pornește de la asumpția, greșită, că fiecare partener poate intra în conversație cu o percepție acurată asupra realității. Acest lucru însă nu este posibil datorită faptului că nici una dintre persoane nu are informațiile necesare pentru a determina care este realitatea. Așadar, unul dintre scopurile comunicării constă în determinarea realității.

În relația de cuplu pot apărea o serie de forme negative  de comunicare pe care este bine să le conștientizăm. Aceste modalități afectează negativ relațiile și intensifică conflictele dintre parteneri.

Critica


Folosirea acestei metode poate avea urmări foarte negative. Există o mare diferență între a oferi partenerului de viață un feedback și între a-i ataca caracterul. Atunci când îl criticăm pe cel de lângă noi, identificăm defectele pe care le are și îl facem să se simtă vinovat în legătură cu asta. Este important să nu încercăm să îl facem să se simtă inferior nouă. În schimb, putem să  oferim complimente și să ne focalizăm pe aspectele lui pozitive. Atunci când vorbim despre vulnerabilitățile lui, cel mai potrivit este să le transmitem într-un cadru pozitiv.

Intimidarea


Una dintre cele mai eficiente tehnici pe care cuplurile le folosesc pentru a manipula, controla sau pedepsi este intimidarea. În mod interesant partenerii reclamă că nu sunt intimidați de comportamentele evidente și agresive, ci mai degrabă de cele ascunse care îi fac să se simtă vinovați și responsabili pentru nefericirea partenerului.


Citește și despre: Cum să comunicăm eficient cu partenerul de viață?


Disprețul


Disprețul în comunicarea cu partenerul de viață constă în abuzul verbal exprimat sub forma insultelor, a derâderii sau a ridiculizării. Această modalitate de comunicare ar trebui întreruptă cât mai repede, deoarece poate fi extrem de dăunătoare. Este de preferat să ne tratăm partenerul de viață cu respect, fiind buni, grijulii și iubitori.

Defensivitatea


Atunci când ne confruntăm cu o problemă ar fi cel mai bine să încercăm să nu dăm constant vina pe cel de lângă noi. Adesea cădem în capcana de a juca rolul victimei. În acest fel, nu ne asumăm niciodată responsabilitatea pentru acțiunile tale și mai ales îl facem pe partenerul de viață să creadă că el este mereu „personajul negativ”. Această abordare îi invalidează sentimentele și ne conferă poziția de control și de manipulare. Dacă suntem defensivi, căutăm scuze în mod constant, în loc să admitem că am greșit. O greșeală este o bună oportunitate de a învăța.

Comunicarea non-verbală nepotrivită


Transmiterea unui mesaj celuilalt prin intermediul corpului nostru, face parte din comunicarea non-verbală. Aceasta nu este o formă negativă de comunicare, în schimb ne poate ajuta să înțelegem mai bine ceea ce vrea să ne transmită cealaltă persoană.  În unele cazuri, ceea ce spune o persoană nu coincide cu cea ce transmite non-verbal. Aceste mesaje mixte creează adesea confuzii.

Obstucția


Faptul că nu spunem nimic poate fi la fel de dăunător ca și atunci când spunem ceva. Obstrucția are loc atunci când cel care ascultă se separă de conversație. Ei pot ignora partenerul sau chiar să părăsească încăperea unde are loc discuția. Atunci când partenerul este supărat, faptul că nu vorbește cu voi nu este cea mai bună soluție. Ignorarea situației nu ajută niciodată la rezolvarea problemei.

Indiferent de cât de suparăți sau furioși am fi pe cel ce lângă noi, întotdeauna ar trebui să ne adresăm într-o manieră plină de respect. Comunicarea într-o modalitate sănătoasă și productivă este mult mai eficientă decât apelul la manipulare prin acțiuni sau vorbe. Alegeți  să vă respectați partenerul prin modul în care le vorbiți sau le răspundeți.   


Referințe:
1. http://www.psychalive.org/communication-between-couples/
2. http://www.loveisrespect.org/healthy-relationships/communicate-better/
3. http://www.nicknotas.com/blog/17-rules-for-effective-communication-in-a-relationship/
4. http://dailyvibes.org/communication-ruin-relationship/


sursa foto: http://www.drphil.com

Comentariile sunt închise.