Mituri despre psihoterapie

Mituri despre Psihoterapie

Publicat pe Publicat în Despre

Mituri despre Psihoterapie


Când vorbim despre psihoterapie observăm că părerile sunt împărțite. Unii cred că procesul psihoterapeutic este util, alții în schimb îl consideră o pierdere de vreme. În textul de mai jos, ne-am propus să demitizăm cele mai frecvente conceptii eronate cu privire la psihoterapie. Conform Asociației Americane de Psihologie (American Psychologycal Association; APA) cele mai frecvente mituri despre psihoterapie sunt următoarele: 

 

  1. Doar oamenii nebuni au nevoie de psihoterapie

Oamenii apelează la servicii psihoterapeutice dintr-o multitudine de motive. Unii pot apela la serviciile psihoterapeutice pentru a-și trata problemele legate de depresie sau anxietate. Alții însă, pot avea nevoie de ajutor pentru a face față problemelor comportamentale: pierderea locului de muncă sau divorțul. Oricine poate beneficia de servicii psihoterapeutice pentru a acumula abilitāti cu ajutorul cārora să își rezolve mai eficient problemele. Cel mai puternic motiv pentru care oamenii refuză să apeleze la serviciile psihoterapeutice este stigma.

  1. Oricine poate fi psiholog

Adesea oamenii consideră că terapia este inutilă deoarece psihoterapeuții se bazează doar pe cunoștințe de simț comun. De ce nu am apela mai degraba la o prietena sau la o sora? Doar ne cunoaste mai bine. Lucrurile nu stau însă chiar așa. In terapie oamenii sunt abordati obiectiv si profesional. Ei sunt îndrumsti să se concentreze asupra problemelor cu care se confruntă, într-un mod eficient. Un expert bine pregătit poate să înțeleagă și să ghideze oamenii spre atingerea obiectivelor.

  1. Terapia nu este necesară dacă ai câțiva prieteni buni cu care poți povesti

Această afirmație este foarte frecventă în cultura noastră. Suportul social este important pentru fiecare dintre noi, mai ales în momentele dificile. Terapia, însă, este foarte diferită de relațiile cu prietenii sau familia. Terapeuții sunt profesioniștii care s-au specializat pe diagnosticul si tratamentul problemelor cognitive, emoționale sau comportamentale. Terapia nu satisface nevoia de iubire pe care o satisface mama sau fratele. Niciun terapeut nu îsi propune asta! In schimb, la terapeut persoana poate gāsi acceptare neconditionatā si poate gasi un aliat, mai degraba decât un sfātuitor în abordarea dificultātilor.

  1. Oamenii care apelează la psihoterapie sunt slabi.

A afirma acest lucru e ca și cum am spune că persoanele care merg la doctor nu sunt în stare să se vindece singuri. Din păcate, faptul că unii oameni au dificultăți emoționale sau cognitive este văzut ca o decădere sau ca un defect. Este o noutate faptul că a cauta sau a profita de ajutor este mai degrabă considerată o caracteristică a puterii decât pasivitatea în fața dificulăților? Gândiți-vă la personalități bine cunoscute care au avut alături de ei mentori sau antrenori care i-au susținut în a-și îndeplini obiectivele? Considerați că Michael Jordan este o persoană slabă? Încercați prin analogie să vedeți ceea înseamnă de fapt vizita la psihoterapeut!

  1. Terapia nu va funcționa

…Psihologul va reuși sa schimbe becul dacă acesta își dorește să se schimbe. Mai în glumă mai în serios, a merge la terapie nu înseamnă a sta în cabinet și a asculta itervențiile bine fundamentate ale psihologului. Psihoterapia presupune un efort susținut al clientului, mult mai mare decât al terapeutului. Așadar, mitul poate fi adevărat dacă ne raportăm la imaginea clientului pasiv și la cea a terapeutului neimplicat. Un client implicat este cel care face terapia să funcționeze.

  1. Poți să te faci bine singur dacă încerci suficient de mult și păstrezi o atitudine pozitivă

O atitudine pozitivă va aduce întotdeauna o stare de bine. Depinde de momentul în care decidem să adoptăm o viziune optimistă asupra lucrurilor. Atunci când unele dificultăți depășesc nivelul de auto-eficiență, abilitatea de a fi optimist indiferent de situație s-ar putea să nu mai reprezinte chiar cel mai bun scut împotriva problemelor. Uneori avem nevoie de îmbunătățirea unor instrumente sau de a învăța altele noi, care să ne ajute sa depășim obstacolul.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.