depresia la barbati

Depresia în rândul bărbaților

Publicat pe Publicat în Depresie

Cum se manifestă depresia în rândul bărbaților?

Contrar imaginii formate social de slăbiciune emoțională sau lipsă a masculinității, depresia este o tulburare psihică care poate afecta persoane de diferite vârste și din toate mediile sociale pentru care există tratament. Depresia nu afectează doar persoana diagnosticată. Acestă tulburare psihică își pune amprenta și asupra familiilor, partenerilor sau a prietenilor. Depresia prezintă un risc ridicat pentru boli de inimă sau alte probleme medicale.

Sentimentele de tristețe sunt normale pentru fiecare dintre noi. Este adaptativ și funcțional să ne simțim triști atunci când suferim o pierdere sau o dezamăgire. Atunci când sentimentele de disperare și lipsa de speranță se manifestă intens și interferează cu funcționarea zilnică în viața privată sau la serviciu dar și cu capacitatea de a ne bucura de lucrurile care înainte ne făceau plăcere este posibil să suferim de depresie.

Citește și: Cum ajutăm o persoană care are depresie?

În cazul bărbaților, din cauză că există tendința de a neglija emoțiile sau se manifestă disconfortul de a vorbi despre sentimentele lor, ei vor concentra atenția preponderent pe simptomele fizice ca: durerea de spate, durerea de cap, dificultăți de adormire sau insomnii ori dificultăți de natura sexuală. Din păcate, neglijarea simptomelor emoționale poate duce de fapt la neglijarea unei depresii care, netratată, poate avea consecințe serioase. Literatura arată că bărbații prezintă un risc de 4 ori mai ridicat decât femeile pentru suicid. Este foarte important ca un bărbat să caute ajutor pentru stările sale înainte ca sentimentele de neajutorare să se transforme in ideație suicidală.

Care sunt semnele depresiei?

Bărbații manifestă depresia într-o manieră diferită de cea a femeilor. Abilitățile lor de a recunoaște simptomele sunt mai slabe decât cele ale femeilor. Cel mai adesea, bărbații optează pentru negarea simptomelor sau pentru ascunderea lor de sine sau de ceilalți. La ei se pot regăsi simptomele standard de depresie, ca: tristețea și alienarea, pierderea interesului pentru prieteni sau pentru activități anterior plăcute. Pe de altă parte, bărbații pot deveni iritați, agresivi, pot lucra compulsiv, pot consuma mai mult alcool decât în mod normal sau se pot implica în comportamente cu potențial ridicat de risc.
Cele mai comune trei simptome ale depresiei la bărbați sunt:
Furia – care poate varia de la iritare la sensibilitate la critică, pierderea umorului, impulsivitate sau chiar violență. Unii bărbați vor fi predispuși la a fi abuzivi fizic sau verbal față de membri familiei sau la a controla excesiv.
Durere fizică – exista cazuri în care depresia se manifestă prin simptomatologie fizică care nu răspunde la tratamentele standard. Unele dintre acuze ar fi: dureri de spate, dureri de cap, probleme digestive, probleme de somn sau disfuncții sexuale.
Comportament impulsiv – un bărbat cu depresie va manifesta comportamente de evadare sau comportamente riscante, pentru care câteva exemple ar fi: sporturi periculoase, condus impulsiv, consum de alcool sau droguri sau joc de noroc compulsiv.

Spre deosebire de femei, care in cazul depresiei au tendința de a se auto-învinovăți, de a se simți triste, apatice, fără valoare, anxioase, speriate, încetinite, nervoase, evită conflictele, au probleme în a stabili limitele, vorbesc cu ușurință despre disperare și apelează la mâncare, prieteni pentru a se simți mai bine, bărbații ”abordează” alte modalități de a trăi depresia.

Bărbații au tendința să: îi învinovățească pe ceilalți, să se simtă iritați, furioși, suspicioși. Ei creează conflicte , se simt fără stare și agitați, simt nevoia să controleze cu orice cost, consideră că este un semn de slăbiciune a recunoaște îndoiala de sine și disperarea și apelează la alcool sau sport pentru a gestiona simptomele.

Ce anume declanșează depresia la bărbați?

Printre factorii declanșatori generali în cazul depresiei, la bărbați se regăsesc în special:

 • Stres la serviciu, școală sau acasă;
 • Probleme maritale sau în relație;
 • Eșecul de a atinge obiective importante;
 • Pierderea sau schimbarea job-ului;
 • Probleme financiare constante;
 • Probleme de sănătate cronice, accidente sau dizabilități;
 • Pierderea unei persoane dragi;
 • Responsabilități familiale ca întreținerea copiilor, a soției ori a părinților care îmbătrânesc;
 • Pensionare/lipsa independenței. 

Care sunt factorii de risc?

Fiecare bărbat poate suferi de depresie, însă în unele cazuri anumiți factori creează o vulnerabilitate mai ridicată:

 • Singurătate și lipsa suportului social;
 • Inabilitatea de a gestiona stresul eficient;
 • Istoric de abuz de alcool sau droguri;
 • Trauma sau abuz în copilărie;
 • Îmbătrânirea într-un mediu izolat, cu puține legături sociale.