abuz-de-alcool

Dependență sau abuz de alcool?

Publicat pe Publicat în Stil de viata

Dependență sau abuz de alcool?


Termenii de abuz sau dependență de alcool sunt adesea folosiți interșanjabil, însă din punct de vedere psihologic și medical există o diferență clară între ei. Ambii termeni implică consumul incorect al alcoolului ceea ce poate duce la probleme ale sănătății și ale stării de bine. În aparență viața oamenilor care au probleme cu abuzul de alcool este una normală, însă,  în realitate, deciziile lor sunt puternic influențate de alcool.

Pe de altă parte, abuzul de alcool se referă la consumul excesiv care se întâmplă regulat în funcție de anumite evenimente (de ex. evenimentele sociale, îndeplinirea unor sarcini sau obligațiile familiale).   

Dependența apare atunci când persoana simte nevoia aproape tot timpul să consume alcool. Pe măsură ce dependența devine mai pronunțată, oamenii petrec tot mai mult timp gândindu-se la alcool sau în ce activități să se implice pentru a-l consuma. Odată ce au ajuns dependenți, dacă nu consumă alcool încep să resimtă senzații psihofiziologice de discomfort, cum ar fi să tremure, ceea ce îi deteremină să consume pentru a scăpa de starea de sevraj.

Cine este la risc atunci când consumă alcool?


Până în momentul de față, experții au identificat o serie de factori care pot crește riscul de a de a deveni dependente de alcool pentru persoanele care se expun la consum.

Problemele legate de alcool pot avea un substrat genetic, în sensul că unii oameni pot avea anumite gene care îi face vulnerabili spre consumul de alcool. Mai mult, persoanele care au rude care s-au confruntat cu probleme legate de consumul de alcool, prezintă un risc de 3 sau 4 ori mai ridicat spre a se confrunta cu probleme legate de alcool.

Chiar dacă consumul de alcool afectează atât bărbații cât și femeile, tinde să fie mai comun în rândul bărbaților mai ales între 18-25 ani. în plus, femeile pot întâmpina probleme chiar dacă consumă mult mai puțin alcool decât un bărbat. De exemplu, studiile arată că atunci când o femeie și un bărbat de aceeași greutate consumă aceeași cantitate de alcool, nivelul alcoolului din sânge este mai mare la femei.

Abuzul de alcool tinde să fie mai frecvent în rândul persoanelor de peste 65 de ani lucru care poate fi foarte periculos pentru ele. Consumul de alcoolul poate interacționa cu medicația și este responsabil de foarte multe leziuni (mai ales provocate prin cădere).

Consumul de alcool este o problemă și în rândul tinerilor mai ales dacă luăm în calcul rata mare a accidentelor de mașină, a sinuciderilor sau a crimelor. În plus, persoanele care au început să consume alcool înainte de vârsta de 21 de ani au șanse mult mai mari să devină alcoolice.

În fine consumul de alcool poate fi influențat de probleme ce țin de sănătatea mentală, precum anxietatea, depresia sau tulburările de personalitate care cresc riscul abuzului de alcool. După unele estimări, 37% dintre persoanele care au probleme de alcool se confruntă și cu probleme psihologice sau ce țin de sănătatea mentală.


Citește și despre: Consumul de alcool – de la plăcere la dependență!


Când consumul devine problematic?


S-ar putea să ai o problemă legată de alcool dacă te simți rușinat sau vinovat în legătură cu propriul consum. De asemenea, ar trebui să te îngrijorezi dacă simți nevoia să bei pentru a te relaxa, îi minți pe ceilalți sau ascunzi băutura. Dacă uiți ce ai făcut, consumi regulat mai mult decât îți propui sau dacă prietenii sau familia sunt îngrijorați în legătură cu consumul tău de alcool s-ar putea să te confrunți cu un comportament de consum problematic.

Din moment ce consumul de alcool este foarte comun în multe culturi, iar efectele sale sunt atât de variate, de la persoană la persoană, nu este de fiecare dată ușor să ne dăm seama  unde este limita dintre consumul social și cel problematic.  În cele din urmă, important este modul în care alcoolul ne influențează viața. Dacă consumul de alcool devine cauza problemelor noastre, atunci putem vorbi de patologie.  


Referințe:
1. http://www.helpguide.org/articles/addiction/alcoholism-and-alcohol-abuse.htm
2. https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/mental-health/alcohol-dependence/
3. http://www.uptodate.com/contents/alcohol-use-when-is-drinking-a-problem-beyond-the-basics