cum ajutam o persoana cu depresie

Cum ajutăm o persoană cu depresie?

Publicat pe Publicat în Depresie

cum ajutam o persoana cu depresie

Cum ajutăm o persoană cu depresie?

Depresia este o tulburare psihică dificil de gestionat de către persoanele din familie sau de către prietenii apropiați. Sprijinul și atenția persoanelor importante din viața unui om afectat de depresie reprezintă o resursă foarte importantă pentru procesul terapeutic.

De cele mai multe ori, atunci când avem alături o persoană care manifestă depresie este posibil să simțim neajutorare, frustrare, furie, teamă, vinovăție sau tristețe. Aceste emoții sunt de altfel normale. Poate fi într-adevăr dificilă confruntarea cu un caz de depresie în familie sau un cercul de cunoștințe apropiate. Este nevoie să păstrăm un echilibru între susținerea pe care o oferim unei persoane afectate și starea noastră emoțională. A avea grijă de emoțiile și nevoie noastre, chiar dacă suntem persoane de sprijin, nu reprezintă un act de egoism, ci o responsabilitate.

Pentru a ști cu ce ne luptăm, este nevoie să înțelegem depresia.

 • Simptomele de depresie nu trebuie luate în nume personal – relaționarea cu alte persoane devine din ce în ce mai dificilă atunci când depresia se manifestă. Conexiunea la un nivel emoțional ridicat este aproape imposibilă chiar și față de persoanele iubite sau foarte apropiate. Mai mult, persoanele depresive au tendința de a reacționa furios, spunând adesea lucruri care pot fi răutăcioase sau dureroase. Este important să păstrați în minte faptul că în aceste circumstanțe depresia este cea care vorbește, nu persoana în sine.
 • Nu putem „repara” depresia altcuiva – nu încercați să-i salvați pe cei dragi de depresie, pentru că asta nu este responsabilitatea voastră. Nu vă învinovățiți cu privire la starea depresivă a unei persoane dragi. Recuperarea tulburării depresive ține de persoana în cauză.
 • A ascunde problema nu face ca acesta să dispară – nu este de niciun ajutor să mințiți, să căutați scuze sau sa acoperiți problema depresiei dacă ea există. Lucrurile acestea ar putea să întârzie persoana depresivă să caute tratament.
 • Depresia este o tulburare serioasă – nu subestimați problematica depresiei. Acestă tulburare poate consuma resursele de energie, motivație și optimism, iar persoana nu va ieși din starea afectată doar prin „puterea voinței”.

Îngrijorați-vă dacă:

 • Persoana nu pare să fie interesată de nimic
 • Ea este tristă, iritabilă, critică sau are o dispoziție dificilă
 • Ea își pierde interesul în serviciu, sex, hobby-uri sau activități pe care obișnuia să le considere plăcute
 • Ea vorbește despre sentimente de neajutorare sau lipsă de speranță
 • Exprimă o atitudine indiferentă sau negativă față de viață
 • Se plânge frecvent de dureri și disconfort, cum ar fi dureri de cap, de spate sau probleme stomacale
 • Acuză oboseală și lipsă de energie
 • Se retrage din cercul de prieteni, din familie sau din activitățile sociale
 • Doarme mai puțin decât de obicei sau mai mult
 • Mănâncă mai puțin sau mai mult decât de obicei și începe să ia în greutate
 • Devine din ce în ce mai indecis, uită des, este dezorganizat
 • Consumă mai mult sau în mod abuziv alcool sau droguri, inclusiv somnifere prescrise de medic sau analgezice

Familia și prietenii sunt deseori cel mai în măsură să depisteze aceste simptome. Din acest motiv este foarte importantă înțelegerea lor. Puteți observa aceste manifestări chiar înaintea persoanei în cauză iar astfel veți putea să o motivați în a căuta ajutor.

Cum comunicăm cu o persoană depresivă?

Teama că îngrijorările noastre nu vor fi luate în considerare, că ni se va răspunde cu dispreț sau furie la întrebări despre simptome este normală. Așa cum am menționat anterior, depresia poate împiedica persoana să mențină interacțiunile personale optime. De cele mai multe ori este foarte dificilă alegerea întrebărilor „potrivite” în cazul în care confruntăm o persoană cu depresie.

A asculta activ, este de multe ori mult mai important decât a oferi sfaturi. Nu încercați să vindecați depresia, încercați doar să ascultați deschis.

A vorbi cu cineva față în față poate fi de mare ajutor unei persoane care suferă de depresie. Încurajați persoana să vorbească despre sentimentele sale și fiți deschis la a asculta fără a judeca. Fiindcă persoanele cu depresie au tendința de a se retrage și a se izola, este nevoie să fiți consecvenți în a arăta interes și deschidere vis-a-vis de stările și emoțiile persoanei dragi afectate.

Ce putem spune pentru a ajuta?

 • „Nu ești singur, sunt alături de tine.”
 • „Poate nu crezi asta acum, dar felul în care te simți se va schimba.”
 • „Poate nu sunt capabil să înțeleg exact ce ți se întâmplă, dar vreau să te ajut.”
 • „Atunci când vrei să renunți, spune-ți că vei mai rezista, o zi, o oră sau un minut.”
 • „Ești important pentru mine, viața ta este importantă pentru mine.”
 • „Spune-mi ce pot sa fac ca să te ajut.”

Ce ar fi indicat să evităm să spunem?

 • „Totul este în capul tău.”
 • „Toți trecem prin asta.”
 • „Privește partea plină a paharului.”
 • „Ai atâtea lucruri pentru care merită să trăiești, de ce ai vrea să mori?”
 • „Nu pot face nimic pentru starea ta.”
 • „Încearcă să ieși din starea asta.”
 • „Ce e în neregulă cu tine?”
 • „Nu ar trebui să fii mai bine până acum?”

Cum încurajăm o persoană cu depresie să caute ajutor?

Depresia nu poate fi depășită prin puterea voinței, însă persoana are un grad de control chiar și atunci când tulburarea este severă și persistentă. Demersul indicat ar fi să încurajați stabilirea unor scopuri mici și să începeți să construiți de acolo. A se simți bine poate lua mult timp, însă dacă veți încuraja persoana să facă alegeri pozitive, starea de bine va urma să apară.

A convinge o persoană cu depresie să caute ajutor poate fi foarte dificil, dar asta nu ar trebui să vă oprească să încercați. Depresia reprezintă nivele scăzute de motivație și energie, iar din acest punct de vedere, căutarea unui specialist si simpla programare poate însemna un obiectiv de neatins. De asemenea, depresia include în manifestările tale și o serie de gânduri negative. De aceea persoana cu depresie va considera că a merge la un specialist nu are niciun rost.

Sugerați un control medical general – unele persoane pot fi anxioase la gândul că vor vedea un psihiatru sau un psiholog. De aceea, a apela la un medic de familie poate fi o abordare mai lejeră din acest punct de vedere. Acel medic poate recomanda un consult de specialitate pentru depresie, iar de cele mai multe ori părerea unui profesionist cântărește mai mult decât cea a unui prieten.

Oferiți ajutor în contactarea unui specialist – a găsi un specializat poate fi un demers dificil, iar de cele mai multe ori el poate fi de tipul încercare-eroare. Asistența într-un astfel de proces poate însemna un mare ajutor.

Încurajați persoana să întocmească o listă de simptome pe care să le discute ulterior cu un medic.

Încercați să aveți așteptări realiste – a avea un prieten sau un membru din familie cu depresie care se confruntă cu tulburarea severă și face progrese foarte lente sau deloc, poate fi foarte frustrant. Este important să aveți răbdare. Chiar și cu tratamentele optime, recuperarea din depresie nu se întâmplă peste noapte.

Oferiți exemplul personal – încurajați persoana afectată să aibă un stil de viață sănătos prin a-i arăta cum se face: mențineți o atitudine pozitivă, mâncați sănătos, evitați să consumați droguri și alcool, bazați-va pe sprijinul celorlalți atunci când aveți nevoie.

Încurajați activitatea – invitați persoana să vă însoțească în activități plăcute. Exercițiul fizic ajută în mod special, așa că încercați să convingeți persoana să facă plimbări dese. Nu vă descurajați si încetați să îi invitați, fiți persistenți.

Ajutați la treburile casnice – chiar și sarcinile mici pot reprezenta un obstacol pentru un depresiv. Oferiți ajutor pentru activitățile din casa, însă aveți grijă să nu vă extenuați.