mituri-despre-consumul-de-alcool

Mituri despre consumul de alcool

Publicat pe Publicat în Stil de viata

Mituri legate despre consumul de alcool


Ne regăsim adesea în situația în care consumul de alcool depășește limita normală și noi încă negăm că ne confruntăm cu o problemă serioasă. De exemplu,  uneori dăm vina pe șeful nostru „că este nedrept cu noi” sau pe soție că este „cicălitoare” mai degrabă decât să acceptăm că alcoolul are o contribuție importantă în aceste probleme.  

În timp ce munca, relațiile cu ceilalți sau stresul financiar se întâmplă tuturor, un tipar general al deteriorării psihofiziologice, personale și profesionale și învinovățirea celorlalți, pot fi semne ale problemelor cauzate de alcool.

Atunci când raționalizăm obiceiurile legate de consumul de alcool, mințim în legătură cu ele sau refuzăm să vorbim despre, ar trebui să ne oprim cel puțin pentru un moment să ne întrebăm de ce suntem defensivi, de ce simțim nevoia să ne apărăm. Dacă într-adevăr credem că nu avem o problemă legată de alcool, atunci nu ar trebui să ne căutam scuze sau să negăm anumite obiceiuri.

În unele situații, credințele noastre sunt formate bazându-se pe o serie de mituri și prejudecăți care sunt foarte solide și în care credem cu multă tărie. Mai jos, vom detalia principalele mituri legate de alcoolism sau abuzul de alcool.

Mitul 1. Pot înceta să consum alcool oricând vreau!

Poate că este adevărat, însă experții susțin că nu este chiar atât de ușor. Oricum, aceasta este doar o scuză pentru a continua să consumi alcool. Adevărul este că nu vrei să te oprești, dar spunându-ți că te poți opri, ai impresia ca deții controlul.


Citește și despre dependența de alcool! 


Mitul 2. Consumul de alcool este problema mea! Eu sunt cel implicat, așa că nimeni nu are dreptul să îmi spună să mă opresc!

Este adevărat că decizia de a înceta să mai consumi băuturi alcoolice îți aparține, însă te păcălești crezând că alcoolul te afectează doar pe tine.  Dependența de alcool afectează pe toată lumea din jurul tău – în special pe cei apropiați.

Mitul 3. Nu beau în fiecare zi, deci nu pot fi alcoolic sau beau doar vin sau bere, deci nu pot fi alcoolic!

Dependența de alcool nu este definită de ceea ce tu consumi, când sau cât de mult consumi. Efectele consumului de alcool sunt cele care definesc problema. Dacă consumul băuturilor îți cauzează probleme la locul de muncă sau  în viața de familie atunci problema este una cât se poate de reală, chiar dacă consumi băutura doar în weekend, seara sau după muncă.  

Mitul 4. Nu sunt un alcoolic pentru că am o slujbă și mă descurc OK.

Nu trebuie să fii un cerșetor sau un om al străzii ca să fii alcoolic. Mulți alcoolici sunt capabili să își desfășoare munca în regulă, să își susțină familia și să se descurce. Unii se pot descurca chiar foarte bine. Dar, doar pentru că ești un alcoolic care se descurcă foarte bine, nu  înseamnă că nu te pui sau îi pui pe ceilalți în pericol. După o anumită perioadă, efectele te vor ajunge din urmă!

Mitul 5. Dependența de alcool nu este „reală” ca și cea de droguri.

Alcoolul este un drog, iar alcoolismul este la fel de dăunător ca și dependența de droguri. Dependența de alcool duce la schimbări ale corpului și creierului, iar pe termen lung abuzul poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, carierei sau relațiilor. Suferința fizică a alcoolicilor este foarte puternică, asemenea persoanelor care vor să renunțe la  droguri.

Admițând că te confrunți cu o problemă poate fi dureros pentru întreaga familie, nu numai pentru cel care este dependent. Nu trebuie să vă simțiți rușinați! Nu sunteți singuri! Alcoolismul sau abuzul de alcool afectează milioane de familii, din diverse clase sociale, rase sau culturi. Cel mai important există ajutor și sprijin specializat disponibil  atât pentru dependenți cât și pentru cei apropiați lor.  


Referințe:
1. http://www.helpguide.org/articles/addiction/alcoholism-and-alcohol-abuse.htm
2. https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/mental-health/alcohol-dependence/
3. http://www.uptodate.com/contents/alcohol-use-when-is-drinking-a-problem-beyond-the-basics