consumul de alcool

Consumul de alcool – de la plăcere la dependență

Publicat pe Publicat în Stil de viata

Pentru majoritatea oamenilor este dificilă distincția între consumul normal de alcool și momentul în care acesta devine problematic. Cum îți dai seama că este prea mult?

În general consumul de alcool devine o problemă în momentul în care are efecte adverse asupra vieții personale sau profesionale sau atunci când persoana pierde controlul asupra consumului de alcool. 

Consumul de alcool – de la plăcere la dependență


Pentru foarte multe persoane, consumul de alcool apare în foarte multe ocazii, însă ca orice drog, creează dependență atât fizică cât și psihică. Există mai multe grade sau nivele ale dependenței de alcool, care nu implică de fiecare dată consumul excesiv. Dacă apare nevoia de a consuma o sticlă de vin împreună cu prietenii în mai multe seri ale săptămânii sau întotdeauna după muncă consumăm câteva halbe de bere, doar pentru a ne relaxa, este foarte probabil ca pe termen lung să ne confruntăm cu probleme de sănătate.    

Putem, de altfel, să devenim dependenți de consumul de alcool. Dacă ne este foarte dificil să ne simțim bine sau să ne relaxăm fără să consumăm o băutură, atunci am putea să devenim dependenți psihologic de alcool. Dependența fizică poate să apară ulterior, moment în care corpul manifestă simptome de sevraj precum transpiratul, tremur, greață, mai ales când nivelul de alcool din sânge scade.

Care sunt efectele consumului abuziv de alcool?


Consumul de alcool sau abuzul, pot duce la o serie întreagă de probleme grave de sănătate.

În primul rând, persoanele care consumă mult alcool au un risc crescut spre probleme cardiace sau ale ficatului. Sunt mai predispuși să aibă un nivel mai crescut al presiunii sanguine și totodată  sunt expuși riscului de accidente vasculare cerebrale.

În al doilea rând, la nivel psihologic pot apărea unele simptome precum anxietatea, depresia sau gânduri legate de sinucidere mai ales în rândul persoanelor dependente. Acest lucru poate să apară deoarece consumul de alcool interferează nu neuro-transmitățorii din creier de care avem nevoie pentru a ne menține sănătate mentală.  

În fine, consumul excesiv de alcool poate avea un efect negativ și asupra relațiilor cu ceilalți (de ex. parteneri, familie, prieteni). Poate afecta performanța la locul de muncă ceea ce atrage după sine alte probleme (de ex. de ordin financiar, pierderea locului de muncă). Acestea, la rândul lor, contribuie semnificativ la dezvoltarea patologiei depresive sau anxioase.

Luând pauze regulate de la alcool este cea mai bună cale de a reduce riscul de a deveni dependenți de alcool. Consumul frecvent de alcool crește toleranța spre această substanță. Toleranța este răspunsul fiziologic la fiecare drog: cu cât consumăm mai mult cu atât corpul are nevoie mai accentuată să simtă aceleași efecte sau efecte mai puternice. Întrerupând cercul vicios al consumului de alcool poate fi un adevărat test de rezistență pentru unele persoane, de aceea este nevoie de atenta supraveghere a specialiștilor.


Referințe:
1. http://www.helpguide.org/articles/addiction/alcoholism-and-alcohol-abuse.htm
2. https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/mental-health/alcohol-dependence/
3. http://www.uptodate.com/contents/alcohol-use-when-is-drinking-a-problem-beyond-the-basics