comunicarea-eficienta

Cum să comunicăm eficient cu partenerul de viață?

Publicat pe Publicat în Cuplu, New

Comunicarea eficientă implică colaborarea din partea ambilor parteneri, pe măsură ce ei împărtășesc au șansa de a evalua percepțiile, sentimentele, ideile sau gândurile pentru a înțelege acurat ceea ce se întâmplă.

Definiția de simț comun a comunicării se referă la acțiunea în care cineva vorbește și altcineva ascultă ceea ce a spus celălalt. Totuși, multe persoane consideră greșit că actul comunicării este simplu. Comunicarea eficientă include o serie de abilități specifice care pot fi învățate sau dobândite.  

 

Cum să abordăm o conversație cu partenerul de cuplu?

Evită atacul la adresa celuilalt!

Un element cheie în a avea o comunicare eficientă constă în abordarea lipsită de ostilitate și prietenoasă a partenerului. Este important să renunțăm la nevoia de a demonstra că avem dreptate. Când suntem într-un conflict cu partenerul de viață nu suntem într-o bătălie pe care trebuie să o câștigăm. În astfel de situații, ne putem simți frustrați, furioși sau provocați.

Formulează în termeni de „eu”!

În loc să folosim „tu” , care poate părea că îl ataci, ceea ce îl va face defensiv și mai puțin receptivă la mesajul tău, poți reformula folosind „eu” sau  „noi”. De exemplu, am putea spune „Eu simt ca nu am fost la fel de apropiați în ultima vreme” decât „În ultimul timp (tu) ești mai distant.” În acest fel, nu îl învinovățim pe celălalt iar răspunsurile sunt adesea pozitive.


Citește și despre: Modalități de comunicare în cuplu.


Concentrează-te asupra propriei persoane!

Din păcate,  în majoritatea cuplurilor o persoană se pune în poziția de victimă. Ca rezultat, focusul discuțiilor constă în a se acuza reciproc și a se apăra. În încercarea de a vorbi despre propria persoană, rezistă tentației de a acuza, de a ataca sau de a critica. Este important să recunoaștem sentimentele și gândurile iraționale și rigide pentru a favoriza comunicarea eficientă.

Încearcă să  îi transmiți direct și clar ceea ce îți dorești sau cum te simți!

Oamenii adesea se simt rușinați atunci când trebuie să spună ce își doresc. Aici nu ne referim la dorințele pe care le putem spune cu ușurință „Vreau să merg la un restaurant nou” ci mai degrabă la nevoile personale „Vreau să îmi arăți mai multă afecțiune.” Comunicarea eficientă care decurge în această manieră ne va ajuta să ne simțim mai bine și să avem o relație mai solidă.

Ascultă ce are de zis!

Încearcă să lași de-o parte punctul tău de vedere și să te concentrezi și pe ceea ce încearcă să spună. Acordă atenție mesajului transmis, mai degrabă decât să te gândești la cum să reacționezi. Arată-i partenerului că îl asculți! Nu este de ajuns să auzi ceea ce îți spune. Este foarte util ca persoana care vorbește să simtă că este ascultată și înțeleasă. În timpul conversației, poți reflecta asupra ceea ce îți spune sau asupra modului în care se simte. Încearcă să repeți ceea mesajul pe care l-ai primit pentru a te asigura că l-ai înțeles corect.  

Cere lămuriri!

La fel cum oamenii nu pot să citească gândurile altora, uneori este dificil de interpretat ce a spus sau s-a gândit celălalt. Dacă ești confuz cu privire la mesajul pe care îl primești, cel mai bine ar fi să lămurești asta cu partenerul de viață. Cere lămuriri pentru a preveni neînțelegerile. Doar așa veți ajunge la comunicarea eficientă.

Spune-i cum te simți!

Dacă te simți inconfortabil în legătură cu anumite probleme cel mai potrivit este să îi spunem asta partenerului de viață. Atunci când transmitem în mod onest ceea ce ne deranjează, scad șansele ca partenerul de viață să devină ostil sau defensiv.

Exprimă emoțiile pozitive!

Amintește-ți că abilitățile bune pentru comunicarea eficientă ne ajută să dezvoltăm relații de cuplu sănătoase, să evităm conflictele și să rezolvăm problemele. Deci merită să lucrăm la acest aspect. Tensiunile apar adesea în cuplu atunci când evităm să spunem ceea ce ar trebui să spunem sau atunci când comunicăm într-o manieră amenințătoare sau ostilă.


Nu uita că mereu ai dreptul să:

  1. îți exprimi părerea;
  2. spui „Nu”;
  3. faci greșeli;
  4. te răzgândești;
  5. nu fii de acord cu ceilalți;
  6. ceri ceea ce ai nevoie;
  7. fii tratat cu respect;
  8. nu îți asumi responsabilitatea pentru problemele celorlalți.

Referințe:
Referințe:
1. http://www.psychalive.org/communication-between-couples/
2. http://www.loveisrespect.org/healthy-relationships/communicate-better/
3. http://www.nicknotas.com/blog/17-rules-for-effective-communication-in-a-relationship/

sursa foto: http://www.sonima.com

 

Comentariile sunt închise.